Katastrofální účetnictví pardubického infocentra

Pardubice - Nesrovnalosti v účetních knihách, výměna ředitele a trestní oznámení na neznámého pachatele. To jsou následky problémů Informačního centra v Pardubicích. Audit této příspěvkové organizace totiž odhalil katastrofální stav účetnictví.

Účetnictví organizace Region Tourism je za rok 2007 nepřehledné a město nyní pracuje na jeho rekonstrukci. Na vině je zřejmě bývalá účetní infocentra, po které zbyl v organizaci jen chaos. Přitom tato žena v minulosti školila kontrolory města a nyní dokonce zpracovává účetnictví pro Svaz účetních. Bývalá účetní s radnicí téměř nekomunikuje a dosud nepředložila ani účetní doklady infocentra za šest měsíců minulého roku. „Stále nemáme k dispozici všechny podklady, které se týkají účetnictví loňského a letošního roku,“ přiznává vedoucí kanceláře primátora Pardubic Michal Zítko.

Kvůli nesrovnalostem v účetnictví byl odvolán i ředitel infocentra. „Já k tomu mohu říct jen to, že ta účetní se dosud nevyjádřila, co tam udělala a co neudělala,“ říká dnes již bývalý ředitel Martin Prorok.  

Město podalo trestní oznámení na neznámého pachatele. „Včera jsme přijali trestní oznámení o podezření z trestného činu zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění,“ potvrzuje tisková mluvčí Policie ČR Pardubice Markéta Janovská.  

Teď je otázkou, zda někdo mohl zpronevěřit peníze informačního centra nebo města. „Já se obávám, že v současnosti nemůžeme vyloučit naprosto nic. Bylo podáno trestní oznámení a pouze vyšetřování může prokázat, co se vlastně stalo,“ konstatuje Michal Zítko.  

Pardubické informační centrum má teď novou ředitelku Martu Kutílkovou. Podle vedení města by problémy s účetnictvím už neměly ohrozit chod této organizace.