Stavba nad stanicí metra Národní třída může začít do 3 měsíců

Praha - Nad stanicí metra Národní třída by se mohlo do tří měsíců začít stavět. Majitel společnosti Copa Group, která je investorem projektu, to dnes řekl na tiskové konferenci. V místě vznikne rozsáhlý objekt s kancelářemi, obchody a byty. Projekt už má stavební povolení, majitelé okolních domů se ale proti němu odvolali. Majitel společnosti Sebastian Pawlowski přesto předpokládá, že povolení nabude právní moci nejpozději do konce února.

Odvolání proti stavebnímu povolení bude nyní posuzovat stavební úřad v Praze 1. Pokud podle Pawlowského uzná námitky důvodnými, společnost projekt upraví. Pokud ne, můžeme začít stavět, poznamenal. Podle podnikatele chtějí vydání povolení oddálit především prodejci, jejichž obchody budou kvůli výstavbě zrušeny: „Kdybych byl v jejich kůži, dělal bych to samé.“ Smlouvy, které prodejci mají, skončí údajně měsíc poté, co stavební povolení nabude právní moci.

Multifunkční objekt Copa centrum má stát zhruba čtyři miliardy korun. Bude mít čtyři podzemní a sedm až osm nadzemních podlaží. V šesti propojených budovách se plánují byty, kanceláře, pasáže s obchody či parkoviště pro 250 aut. Objekt bude propojen s obchodním domem Tesco.

Stanice metra se uzavře na začátku letních prázdnin

Kvůli stavbě má být zhruba od letních prázdnin příštího roku na deset měsíců uzavřena stanice metra Národní třída. Současný vstup do metra zmizí a na jeho místě vznikne v podzemním patře nový moderní vstup. Vestibul se rovněž přesune do podzemí. Provoz tramvají zůstane zachován, zastávka ve Spálené ulici ale bude posunuta blíže ke Karlovu náměstí.

S uzavřením stanice nesouhlasí řada Pražanů, v petici požadovali vybudování druhého vstupu, který by byl bezbariérový a umožnil by zachování provozu ve stanici i po dobu stavby. Uspěli pouze z poloviny. Vedení hlavního města slíbilo, že stanice bezbariérový vstup získá. Zatím se ale neví kdy. Mluvčí pražského dopravního podniku Ondřej Pečený dnes řekl, že v současnosti vzniká návrh bezbariérového vstupu, který by vyústil přímo do jedné z přilehlých ulic. Dříve navrhované vstupy ústily do okolních budov, majitelé objektů s tím ale nesouhlasili.

Stanice metra Národní třída
Zdroj: ČT24