V Pardubicích začalo vepřobraní

Pardubice - Pořadatelé Pardubického vepřobraní, akce s velmi netradičním názvem, chtějí podpořit kvalitní výrobky českého zemědělství a spotřebitele upozornit na národní značku kvality Klasa - kdo ji smí mít a za co. Stánky 20 vystavovatelů zaplnily uzeniny, sýry, medovina, mléko i jogurty. Pardubické vepřobraní provázela ukázka tradiční české zabíjačky.

Spolupořadatel Pardubického vepřobraní Vítězslav Novák informoval, že snahou bylo shromáždit výrobce potravin ryze českého původu. Pardubický veletrh se věnuje hlavně produktům s nápisem Klasa. Národní značku kvality uděluje ministr zemědělství a dosud ji získalo kolem 1400 potravin. Poslanec a člen zemědělského výboru Daniel Petruška (ODS) dodal, že značka si kvalitu potravin hlídá dlouhodobě.

Na Pardubickém vepřobraní dostali prostor nejen výrobci a prodejci potravin, ale i školy se zemědělským zaměřením. „Obory, které tady prezentujeme, souvisí s předvýrobou potravinářských výrobků,“ upřesnil Miloš Hásek ze Středního odborného učiliště zemědělského Chvaletice a doplnil, že ty prezentují například opraváři zemědělských strojů. Na historické Pernštýnské náměstí po celý den směřovaly stovky lidí. Dvoudenní Pardubické vepřobraní by se podle pořadatelů mělo stát tradicí.