Promoce po padesáti letech

Olomouc - V Olomouci promovali studenti po padesáti letech. Zlatí absolventi si připomněli, jaké to v roce 1958 bylo, a odnesli si i pamětní diplom. Nejstaršímu studentovi, který na zlatou promoci přijel, je devadesát let.

Před pěti desítkami let se stejného ceremoniálu zúčastnilo osmdesát studentů přírodních věd. Dohledat se jich podařilo šedesát. „Máme šikovné pracovnice na personálním oddělení, které se pustily do mravenčí  a detektivní práce. Očekávám, že tady dnes budeme mít těch studentů přes třicet,“ říká prorektor univerzity Tomáš Opatrný.

Mezi promovanými byli také tři studenti, kteří před padesáti lety získali červený diplom. Teď dostali všichni stejný. Pamětní list v zelených deskách. „Našel jsem zde spoustu známých a také mě těší ten zájem,“ poznamenal Vladimír Fridrych, jeden z oceněných studentů - seniorů. „My jsme byli docela dobrá parta. Nemohu říct, že by se nám tady studovalo špatně,“ přidala se jeho kolegyně Věra Kašpárková.    

Na své studenty se přišel podívat i jejich profesor, šestaosmdesátiletý Miroslav Laitoch. „Přál jsem Olomouci, aby tu univerzitu měla. Je to jedna z vysokých škol, která dělá republice čest,“ ocenil úroveň univerzity bývalý pedagog.   

Za padesát let se toho na Palackého univerzitě mnoho změnilo. Přibyly experimentální obory, grantové projekty a možnosti studia v zahraničí. Podle zlatých absolventů to ale dnešní studenti určitě jednodušší nemají.