Podvodníci z Brna získali miliony za falešné neschopenky

Brno - Skupina podvodníků z Brna zřejmě připravila stát o 11 milionů korun na falešných neschopenkách. Lékařka Alena Kubáčová z Nového Lískovce podle policie vystavovala falešná potvrzení o pracovní neschopnosti svým známým a příbuzným, poté co je krátce předtím za vysokou mzdu zaměstnal jiný komplic. O nemocenskou získanou od státu se pak sedmičlenná skupina dělila, informuje dnešní brněnská příloha Mladé fronty Dnes.

Případ vyšetřovali specialisté na hospodářskou kriminalitu a začátkem prosince se jím bude zabývat soud. Obžaloba lékařku viní z trestných činů podvodu a padělání a vystavování nepravdivých lékařských zpráv, posudků a nálezů. „Městský soud v Brně ji poslal loni v prosinci do vazby, v červenci ji propustil,“ řekla mluvčí policie Soňa Vyplašilová.

Když skončila lékařka ve vazbě, nemohli se pacienti dostat ke své zdravotnické dokumentaci. Nakonec krajský úřad dosáhl toho, že sama lékařka požádala o zrušení registrace své ordinace a úřad karty pacientů převzal. Nyní je postupně vydává novým praktickým lékařům, u nichž se někdejší pacienti Kubáčové registrují.