I letos vyhrál u Slavkova Napoleon

Brno - U Slavkova se dnes bojovalo. Nedaleko obce Tvarožná se rekonstrukcí slavné bitvy tří císařů slavilo 203 výročí ode dne, kdy Napoleon pokořil spojenecké armády rakouského císaře a ruského cara. Slavkovská bitva je považována za jednu z nejvýznamnějších událostí evropských dějin 19. století.

Přibližně tisícovka vojáků z celé Evropy v historických uniformách, na koních a s dobovou výzbrojí svedla litý boj. Nahoře na kopci spojenecké armády Rakouska a Ruska, dole Napoleonovi vojáci, stejně jako 2. prosince 1805, kdy se nejslavnější bitva evropské historie 19. století odehrála. „Vždycky každý rok předvádíme jiný fragment té bitvy. Tentokrát spojenci zabaví Francouzům orla, to je vyznamenání, které uděloval Napoleon svým nejlepším vojákům,“ naznačuje děj střetnutí pořadatel Miroslav Jandora ze sdružení Austerlitz.   

Nakonec ale orla Francouzi získali zpět a Napoleon u Slavkova zvítězil i dnes. „V případě rekonstrukce není nikdy nic zrealizováno na sto procentech. Vždycky používáme mnoho prvků improvizace,“ říká polský předseda Středoevropské napoleonské společnosti Janucz Sieniawski.

Na bitevní pole vyrazili vojáci ze sedmi zemí. „Je zde také jeden Američan, ten představuje Napoleona. Má německé jméno Schneider a francouzskou matku, aby to bylo úplně v pořádku,“ prozrazuje s úsměvem původ „Napoleona“ Miroslav Jandora. „Jak dlouho jsem se připravoval na tuhle bitvu? Asi celý život. Už jako malý chlapec jsem se zajímal o Napoleona, četl jsem mnoho věcí o Slavkově a jsem moc rád, že mohu být právě teď tady,“ přiznává „Napoleon“ Mark Schneider.

Podívat se na válečnou vřavu přišlo i přes sychravé a mlhavé počasí asi deset tisíc diváků. Slavkovská bitva byla jedním z největších vítězství císaře Napoleona I. Přestože měl k dispozici méně vojáků, dokázal obě znepřátelené armády porazit. Jeho mistrná taktika a strategie, kterou u Slavkova použil, se učí dodnes na všech vojenských školách.