Krkonoše zahájily lyžařskou sezónu

Špindlerův Mlýn - Nejvyšší české hory zažily první lyžařský víkend. V provozu byla většina horských středisek, část z nich však otevřela pouze na volné dny. Podmínky k lyžování jsou přitom dobré, na krkonošských svazích leží čtyřicet až osmdesát centimetrů především technického sněhu. Milovníci bílé stopy mohou využít mnoho upravených tratí.

Se zahájením sezóny jsou spokojení především návštěvníci českých kopců. Do Špindlerova Mlýna přijely v sobotu a v neděli otevřít sjezdovky asi tři tisíce lyžařů a snowboardistů, na lanovkách a vlecích ale nečekali déle než 5 minut. Za vleky se navíc zatím platí nižší mimosezonní ceny.

Jen ve špindlerovských areálech Medvědín-Horní Mísečky a Svatý Petr jsou v provozu čtyři lanovky a čtyři vleky, tedy víc než třetina místních kapacit. Provozovatelé vleků a lanovek navíc posílili bezpečnostní prvky: na sjezdovku Hromovka přidali sítě a bandáže sloupů.

Lyžaře ohlídá ski patrola

Novinkou je i hlídka ski patrola, dohlížející na neukázněné lyžaře a snowboardisty. „Dbá na bezpečnost dodržování pravidel na sjezdovce. Snažíme se působit úspěšně, snažíme se napomenout,“ popsal činnost ski patroly provozovatel Ski areálu ve Špindlerově mlýně Jiří Beran.

Lyžaři mohou využít také svahy v Herlíkovicích, Peci Pod Sněžkou, Harrachově nebo Černé hoře. Některé vleky, například v Rokytnici nad Jizerou, Benecku či Velké Úpě provozovatelé spustili jen na víkend. Vleky se rozjely i v Orlických horách. Pro sportovce je otevřena část sjezdovek v Deštném a Říčkách a do neděle rovněž v Čenkovicích.

Praděd čeká na sníh

Pro běžecké lyžování mohou zájemci zamířit na Horní Mísečky a Svatý Petr, kde je čeká 30 až 40 centimetrů upraveného sněhu. Běžecké trasy jsou sjízdné také například v Rokytnici a Říčkách. V Orlických horách jsou běžecké stopy protažené kolem Orlického Záhoří, v oblasti Deštného, Sedloňova, Olešnice a Bukové hory a Suchého vrchu.

Díky zimě nemusí lidé za lyžováním na hory, dostatek sněhu leží i v nížinách.
Zdroj: ČT24