Problémovému sídlišti v Písku pomůže 150 milionů korun z EU

Písek - Do nově postavených domů píseckého sídliště Portyč, které patří k nejmladším ve městě, se nájemníci nastěhovali teprve počátkem devadesátých let. V současné době zde ale bydlí přes pět tisíc lidí a sídliště patří k nejhorším lokalitám ve městě. Důsledkem jsou i ceny nemovitostí, které patří k nejnižším v celém Písku. Město chce proto získat sto padesát milionů korun z evropských fondů a sídliště obnovit.

Lidem chybí parkovací místa, více zeleně i dětská hřiště. Hlavním důvodem nespokojenosti je ale strach. „Sídliště Portyč máme vybrané jako lokalitu s větším výskytem protiprávního jednání, to znamená větší kontrolu strážníků v odpoledních a nočních hodinách,“ potvrdil zástupce velitele Městské policie Písek Jaroslav Rapant.

Sídliště je obydlené z jedné třetiny sociálně slabšími rodinami a místní si stěžují na nepořádek a rušení nočního klidu. „Největší nepořádek tu bývá z pátku na sobotu a ze soboty na neděli kolem jedné v noci,“ dodal obyvatel sídliště. Podle místostarosty Vojtěcha Bubníka (VPM) jsou problémy způsobené hlavně vysokou hustotou zástavby. Na problémy upozorňují i zástupci realitních kanceláří. „Jsou to předsudky, které novým nájemníkům říkají, že je tam smíšené obyvatelstvo a toho se obávají,“ uvedla Ilona Vazačová z Realitní kanceláře Písek.

Radnice chce špatnou pověst sídliště změnit jeho obnovou. Projekt už má připravený a potřebných sto padesát milionů korun hodlá získat z evropských fondů. Místní obyvatelé sice vítají, že bude například fungovat více kamer městského systému, ve zatraktivnění lokality ale věří jen málokdo. „Ať tento projekt zvítězí, nebo nezvítězí, město s revitalizací začne,“ dodal Bubník.