Rozhledna na Studenci stále ještě nestojí

Česká Kamenice - Dnes se ani napotřetí napodařilo usadit na vrchol kopce Studenec u České Kamenice opravenou rozhlednu. Přesunu ocelové konstrukce z roku 1888 brání současné počasí. Stavitelé rozhledny před sto lety tyto problémy neměli. Postavili ji totiž od základů přímo na vrcholu Studence. Trvalo jim to celkem tři měsíce.

Příznivci rozhledny, kteří pomohli rozhlednu zachránit, přičítají vinu městským radním. Kritika především spočívá v neschopnosti městských představitelů zajistit včas potřebné dotace, díky kterým by už rozhledna dávno stát mohla.

Miroslav Weis, starosta města Česká Kamenice, ale namítá: „Ta dotace vlastně doplula na náš účet v průběhu začátku listopadu. Takže z těch důvodů se ty věci trochu natáhly.“ Tomáš Horyna z Občanského sdružení Studený je celou akcí poněkud zklamán a v tuto chvíli si nedokáže ještě představit budoucí spolupráci s městem.

Podle radních České Kamenice je už zbytečné se přít o tom, co mohlo být jinak. Důležité je, že rozhledna neskončila ve šrotu. Považují své počínaní za úspěch.