Přežili jsme Dědu Mráze, přežijeme Santu Clause

Hradec Králové - A zachraňme taky Ježíška! To je název studentského projektu, který chce podpořit české vánoční zvyky. Studenti v kostýmech sněhuláků budou až do Vánoc obcházet česká města. Autoři projektu se totiž bojí, že klasický Ježíšek, který českým dětem o Vánocích nosí dárky, je ohroženým druhem.

Do ulic vyšli sněhuláci s transparentem a projekt, který organizují studenti několika vysokých škol, odstartoval v Hradci Králové pod heslem: „Přežili jsme Dědu Mráze, přežijeme Santu Clause.“ Zatímco se podle organizátorů akce pokoušel komunistický režim nahradit tradičního Ježíška ruským Dědou Mrázem, dnes se do českých domácností dostává americký Santa Claus podporovaný masivní reklamou. Spoluautor projektu Tomáš Zdechovský uvedl: „Odmítáme, aby nám dárky nosil obtloustlý americký děda s vykulenými soby.“

Součástí projektu jsou webové stránky, kde lidé mohou podepisovat petici a diskutovat o tom, jak vlastně český Ježíšek vypadá. Na 19. prosince se navíc chystá velká demonstrace sněhuláků před Úřadem vlády. Další ze spoluautorů akce Adam Dušek dodal: „Samozřejmě nepředpokládáme, že by naši zákonodárci vzali tento protest vážně. Myslíme si však, že tohle je vhodná cesta, jak na to upozornit.“ I když sněhuláci bijí na poplach, odpovědi dětí v náhodně vybrané hradecké školce by je jistě potěšily. Téměř všechny uvedly, že dárky jim nosí právě Ježíšek.

Více podrobností si mohou zájemci zjistit na internetových stránkách http://www.zachrantejeziska.cz/.