Liberečtí obyvatelé bez tepla nezůstanou

Liberec - Nespokojení zákazníci Teplárny Liberec a.s. bez dodávky tepla nezůstanou. Rozhodl o tom Energetický regulační úřad předběžným nařízením o dodávce tepla za 650 Kč za gigajoul. Toto rozhodnutí však vleklý spor neřeší, protože bytová družstva s touto cenou nesouhlasí a proti rozhodnutí úřadu připravují rozklad.

Tento spor se vleče už od počátku roku, kdy se několik bytových družstev spojilo ve sdružení Teplo za 399,90. Nespokojení zákazníci protestovali proti podle nich neopodstatněnému navýšení ceny tepla. Argumentovali tím, že tato teplárna jedná z postavení monopolního podniku dodávající teplo v Liberci.

Chtěli dosáhnout toho, aby Teplárna Liberec a.s. uspořádala audit, který by prověřil hospodaření firmy a způsob vypočítávání ceny. Následně tito nespokojení zákazníci vypověděli teplárně smlouvu. Vedení teplárny se bránilo, že ceny jsou opodstatněné a vycházejí z vstupních nákladů. „Naše politika je jít s cenami jen tak vysoko, jak nezbytně musíme, aby to pokrylo naše vstupy,“ uvedl člen představenstva teplárny Tomáš Buzín.

Nyní hrozilo, že 4000 domácností zůstane v lednu bez tepla. Šlo tedy o ty klienty, kteří v létě smlouvu, která měla začít platit od ledna, nepodepsali. Obrátili se tedy na Energetický regulační úřad, který kvůli tomu, že by v tak krátké době nestihl ustanovit konečné rozhodnutí, vydal jen opatření předběžné, v němž se hovoří o ceně 650 Kč za gigajoul. S touto kalkulací liberecká teplárna souhlasí, protože tato cena je téměř shodná s jejich cenou původní.

Od loňského roku se cena za teplo v Liberci zvýšila téměř o 30 procent, tedy z 532 Kč za gigajoul na 690 Kč za gigajoul. V důsledku tohoto předběžného opatření se tedy cena od Nového roku sníží o 40 Kč. Tyto ceny patří spíše k nadprůměrným v ČR, ale nejsou však nejdražší.