Lyžaře v Jeseníkách svezou skibusy

Jeseníky - Největší nápor lyžařů se v Jeseníkách očekává po Štědrém dni. Aby se lidé vyhnuli komplikacím na silnicích, mohou i letos využít během sezony skibusy. Do hor bude jezdit 5 linek, z toho jedna bude zajišťovat kyvadlovou dopravu mezi Karlovou Studánkou a Ovčárnou.

Všechny speciální autobusy budou spojovat nejvýznamnější zimní střediska. Loni bylo o jednu linku víc, spoj ze Šumperku, který jezdil přes Skřítek, Rýmařov a Hvězdu, se ruší. Linka byla podle autodopravce ztrátová a neměl ji kdo zaplatit. Předseda Správní rady organizace Jeseníky - Sdružení cestovního ruchu Zdeněk Zerzáň konstatoval: „Nám to řekli na poslední chvíli před zahájením sezony, samozřejmě s tím nesouhlasíme. Mohli jsme společně vymyslet jiný systém, aby to bylo rentabilní.“

Skibusy mohou využít lidé z Ostravy, Olomouce, Krnova, Bruntálu, Opavy a také Šumperku a Jeseníku. Konkrétně spoj mezi Zlatými Horami a Červenohorským sedlem je každoročně velmi vytížený a ještě předloni zajížděl i do polských Glucholaz. „Polští zákazníci se bohužel nechytali, tak jsme to letos omezili. Budeme jezdit stejně jako loni, tedy soboty a neděle jako skibus na Červenohorské sedlo,“ uvedl zástupce autobusového dopravce na Jesenicku Václav Štětka.

Pro většinu lyžařů je stále pohodlnější vyjet do hor svým autem. Skibusy je příliš nelákají a pojedou radši autem, je to pohodlnější, bez přestupu a praktičtější. Skibus z Ostravy přes Opavu a Bruntál na Ovčárnu jezdí už od soboty, ostatní zamíří do Jeseníků až 25. prosince.

Až do 30. prosince mohou lidé skibusy využít denně, to platí i pro jarní prázdniny. Jinak budou jezdit pouze o víkendech.