Hradecký dopravní podnik musí vrátit Strabagu 80 milionů korun

Hradec Králové - Dopravní podnik města Hradce Králové musí vrátit stavební společnosti Strabag 80 milionů korun, které podnik jako takzvanou bankovní záruku inkasoval za to, že Strabag včas nedokončil stavbu hradeckého autobusového nádraží. Dnes o tom rozhodl Krajský soud v Hradci Králové. Podle něj chybělo ve smlouvě ujednání o výši smluvní pokuty za nedodržení termínu stavby.

Strabag před soudem tvrdil, že podnik nemohl garanci čerpat, protože za Strabagem neměl žádnou pohledávku. Dopravní podnik to odmítal.

Na stavbu terminálu získal dopravní podnik dotaci přes 60 milionů korun z Evropské unie, která byla podmíněná kolaudací stavby do konce loňského roku. Podniku se nakonec podařilo vyjednat výjimku a o dotaci nepřišel.

Strabag, který patří v České republice mezi pětici největších stavebních firem, měl hradecké nádraží za zhruba 400 milionů korun předat loni v srpnu, nestihl však ani náhradní listopadový termín. Proto dopravní podnik odčerpal koncem roku bankovní garanci. Nové autobusové nádraží funguje od letošního července.

Strabag pro město Hradec Králové také rekonstruoval Riegrovo náměstí, které mělo být dokončeno do letošního 30. září, opravy za více než 100 milionů korun však skončily o půldruhého měsíce později. Město již oznámilo, že v případě Riegrova náměstí bude chtít po Strabagu za zpoždění penále ve výši 150 000 korun za den. Strabag se hájí tím, že město část staveniště nepředalo v dohodnutém termínu.