Radnice v Hrachovci chce skládku, občané naučnou stezku

Hrachovec (Vsetínsko) - Obec Hrachovec u Valašského Meziříčí rozděluje spor o území. Radnice na něm chce zbudovat skládku odpadů, jenže obyvatelé by na místě raději viděli naučnou stezku. Občanské sdružení už proti plánu radnice namířilo petici a nyní má v rukou nový argument. Podle znaleckého posudku žije na území třináct chráněných druhů živočichů.

Lidé z Hrachovce jsou ze zjištění, že z bývalého těžiště hlíny pro zdejší cihelnu je kandidát na chráněné území, nadšeni. Na starou skládku se vzpomíná jako na odstrašující příklad. „Hořelo tady, byl tu prach a projíždějící auta. Byla to zátěžová situace pro všechny občany,“ vysvětluje Romana Kolibová z občanského sdružení Hrádky beze skládky.

„Nejlepší by bylo dané území vykoupit a ve spolupráci například s CHKO Beskydy a ochránci přírody to přeměnit na určitou chráněnou oblast, vybudovat tady naučné stezky a prostě využít toho,“ pokračuje Zdeněk Adamec z téhož občanského sdružení.

Kvůli odpadu zvířata uhynou

Podle odborné studie žije na území čtrnáct chráněných druhů zvířat a rostlin, z nichž devět je silně ohrožených. Patří mezi ně kuňky, rosničky a dva druhy čolků. „V případě, že by zde došlo k navážení odpadu, tak by došlo jednoznačně k likvidaci samotného biotopu a úhynu zvířat,“ říká bioložka Jitka Wolfová.

Radnice zatím výsledky přírodovědeckého průzkumu neobdržela, nechce je tedy komentovat. „Dali jsme najevo, že se budeme snažit s občanskými sdruženími dohodnout, ale každý jistě uzná, že je to veřejně prospěšné zařízení a někde skládka musí stát,“ říká mluvčí Městského úřadu Valašské Meziříčí Josef Beneš.

Město, ve kterém žije na 26 tisíc obyvatel, vlastní skládku odpadu nemá. Aktivisté ale argumentují tím, že v celém Zlínském kraji je skládek sedm a pouze v okolí Valašského Meziříčí jsou dokonce tři, a to s kapacitou do roku 2023.