Novela zákona zpřísní dohled nad majiteli sběren

Ústí nad Labem - Zamezit krádežím barevných kovů by měla novela zákona o odpadech, která začne platit 1. ledna. Původně počítala s úplným zákazem výkupu šrotu od fyzických osob, ministerstvo životního prostředí ji ale vyhláškou zmírnilo. Lidé tak nebudou moct do sběren dávat třeba kanálové poklopy nebo urny. Platit se navíc bude jen bezhotovostně.

Již více než rok bojuje městská policie v Ústí nad Labem s krádežemi barevných kovů. Mimo jiné provádí důkladné kontroly všech, kteří přijdou prodat šrot. Těm, kteří neprokážou, odkud kov mají, ho strážníci zabaví i s kárkou. Počet krádeží se tady snížil o víc než polovinu. Radnici od kontrol neodradí ani nový zákon o odpadech. „Zákon je něco jiného než jeho dodržování,“ tvrdí zástupce ředitele Městské policie v Ústí nad Labem Jan Novotný. „Objem zabaveného zboží je takový, že zcela jistě snahy o krádeže kovů budou pokračovat dál,“ domnívá se ústecký primátor Jan Kubata.

Nová vyhláška ministerstva životního prostředí zakazuje majitelům sběren vykupovat od fyzických osob třeba kanálové poklopy, dopravní značky nebo pietní předměty. Jeden příklad za všechny - bronzové destičky se jmény obětí z terezínského hřbitova skončily ve sběrně. Většinu jich policie dosud nenašla. Podobné případy už by se v novém roce opakovat neměly. „Jsou to věci, které nejsou běžně dostupné a lidé se k nim nedostávají legálním způsobem,“ uvádí Jarmila Krebsová z tiskového odboru ministerstva životního prostředí.

A novela zákona o odpadech přináší i další novinky. Majitelé sběren musejí vést přísnou evidenci vykoupených kovů, platit navíc můžou jen bezhotovostně. „Peníze by se neměly platit v hotovosti, ale pouze převodem na účet,“ potvrzuje Jarmila Krebsová. „Pro policii bude tato novela velkým přínosem, protože policistům usnadní práci při odhalování této trestné činnosti,“ domnívá se mluvčí Policie ČR v Ústí nad Labem Veronika Hyšplerová.

Za porušení zákona budou hrozit vysoké pokuty. Inspekce životního prostředí nebo obecní úřad můžou majitelům sběren uložit sankce až do výše jednoho milionu korun.