Ve středních Čechách by měla vzniknout nová univerzita

Kladensko - Záměr postavit novou univerzitu ve středních Čechách už prošel krajskou radou. Vysoká škola by mohla mít až šest fakult se sídly v různých středočeských městech. Studenti by se na ní vzdělávali například v oboru hotelnictví a cestovního ruchu nebo třeba farmacie. Nejdříve by měla vzniknout za dva roky.

Přilákat do středních Čech více mladých lidí a udržet je tu - to jsou hlavní důvody, proč se kraj rozhodl zřídit vlastní vysokou školu. Hejtman Středočeského kraje David Rath (ČSSD) se nechal slyšet, že studenti po absolvování střední školy často odjíždí do Prahy. Náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje Marcel Chládek (ČSSD) prozradil, že ze začátku půjde o 4 až 6 fakult, ale záměrem prý je, aby byla fakulta v každém okresním městě.

Studenti středních škol v kraji už dostali úkol - vybrat nové univerzitě jméno. Uvažuje se například o Středočeské univerzitě Václava Havla nebo Jiřího z Poděbrad. Ačkoliv nová škola nemá ještě ani název, už se ozývají hlasy proti. Ředitelka kladenského gymnázia Milena Minaříková sdělila, že veškeré vysoké školy nejsou úplně zaplněny, proto je prý nová univerzita ve středních Čechách zbytečná.

Podle většiny pedagogů oslovených Českou televizí bude záležet hlavně na oborech, které univerzita nabídne. „Rádi bychom tu viděli fakultu zaměřenou na lékárenství, farmacii, fakultu zaměřenou na dějiny a restaurátorství, u které předpokládám, že bude mít významný dopad,“ dodal David Rath. Právě fakulta kunsthistorie, stejně jako rektorát, by měla své sídlo v budově bývalé jezuitské koleje v Kutné Hoře. Interiér prošel čtyřletou rekonstrukcí za 300 milionů korun.