Zrenovované lyžařské středisko na Monínci zítra otevře své brány

Sedlec-Prčice (Příbramsko) - Nová čtyřsedačková lanovka v největším středočeském skiareálu Monínec u Sedlce-Prčice ze zítra poprvé rozjede. Pro ČT24 to uvedl provozovatel střediska Jaroslav Krejčí. Nízké teploty totiž umožnily provozovatelům vyrobit dostatek technického sněhu.

Monínec ve středních Čechách má nižší nadmořskou výšku než ostatní horská střediska, provozovatele to ale neznepokojuje. „Díky větší vlhkosti vzduchu můžeme vyrábět umělý sníh už při -1,2 °C,“ uvedl Jaroslav Krejčí s tím, že při nízkých teplotách a použití moderní techniky je umělý sníh prakticky k nerozeznání od běžného přírodního.

Přestože letos nespadla v areálu ani vločka sněhu, provozovatelům prý stačí pouhých mrazivých pět dní na to, aby se mohlo lyžovat. Aby se mohla sezona považovat za vydařenou i po finanční stránce, je podle Krejčího potřeba alespoň sto dní lyžování.

Čtyřsedačková lanovka a bohaté zázemí

Nové lyžařské středisko má sjezdovku dlouhou 1200 metrů, která je osvětlená a v celé délce uměle zasněžovaná. Lanovka má mít přepravní kapacitu 2 400 lidí za hodinu. V horní části sjezdovky je ještě nový dvoumístný vlek s kapacitou 1 200 osob za hodinu a sjezdovka u hotelu dlouhá 170 metrů. Nová lanovka bude v provozu až do půlnoci. Návštěvníci tak mohou nový rok přivítat s lyžemi na nohou.

V prostoru nástupu na lanovou dráhu jsou kromě objektu s restaurací, půjčovnou a servisem i dva apartmánové domy s kapacitou 54 lůžek a velké bezplatné parkoviště. Náklady na vybudování nového lyžařského areálu jsou 170 milionů korun. Investor na něj dostal státní dotaci z evropských fondů 50 milionů korun, zbytek hradil z vlastních zdrojů.

Protože bude nová sjezdovka druhou nejdelší osvětlenou tratí v republice, mohou zájemci počítat i s pravidelným večerním lyžováním -  do 21 hodin. Celodenní permanentka vyjde dospělého na 490 korun, děti na 350.