Na celém území ČR klesají teploty až k -20 °C

Liberec - Na mnoha místech České republiky se v těchto dnech teploty pohybují na hranici rekordně naměřených údajů v daném regionu. Lékaři již varují osoby s některými zdravotními problémy, aby se ve venkovním prostředí pohybovaly pouze na nezbytně nutnou dobu. V Libereckém kraji uhodily dnes největší mrazy za celou dosavadní zimu. Teplota na Českolipsku klesla pod -20 °C a na stanici Českého hydrometeorologického ústavu ve Stráži pod Ralskem se dostala až na minus 25 stupňů. K této hranici se přiblížily teploty také například na Pardubicku.

v Pardubicích byla teplota v ranních hodinách někde pod 20 stupni, nízké teploty trápí například vodohospodáře, na několika místech totiž prasklo potrubí, lékaři navíc varují seniory i novopečené matky s dětmi. „Například novorozenci by se neměli vyskytovat delší dobu ve venkovní teplotě pod -5 stupňů,“ tvrdí primář dětského oddělení pardubické nemocnice Vladimír Němec. 

Silný mráz dělal největší potíže už tradičně řidičům. Na východě Čech řešili policisté desítky lehkých dopravních nehod. Silničáři upravovali hlavní i vedlejší tahy prakticky celou noc a následně celý den. Při velmi nízkých teplotách však přestává chemický posyp působit.

Mrazivé počasí trvá také v Libereckém kraji, a to již od 25. prosince. V krajské nemocnici v Liberci přijali pacienta s omrzlinami na nohou 2. ledna, minulý týden skončil bezdomovec se stejnou diagnózou v městské nemocnici v Jablonci nad Nisou. V České Lípě slouží bezdomovcům jako útočiště před zimou Dům humanity s 27 lůžky. „Není ještě zcela plný. Kdyby zájem o noclehy stoupl, můžeme nechat ještě tři klienty v teple na chodbě. Dalších 20 bychom v kritické situaci umístili v našem denním stacionáři,“ konstatovala vedoucí Domu humanity Helena Holanová.

Kruté mrazy si v Česku jen za prosinec a začátek ledna vyžádaly 15 umrzlých bezdomovců v celém Česku. I přes nebývale nízkou teplotu však podle znalců zatím letošní zima není rekordně studenou. Napříkald 5. ledna roku 1789 naměřili v pražském Klementinu -27,2 stupnů.

Díky silným mrazům se zvýšila tloušťka ledu na přehradách v Liberci a v Jablonci, kde lidé na vlastní nebezpečí bruslí, chodí, lyžují, sáňkují a bikeři tam dokonce jezdí na kolech. Přehradu v Liberci-Harcově pokrývá nyní led silný 14 centimetrů, je ovšem zapadaný zhruba čtvrt metrem sněhu. „Ještě před Silvestrem byl led silný 11 centimetrů,“ dodal hrázný Martin Vrchovský. Led zesiluje také na Máchově jezeře, v Doksech dnešní ranní teplota klesla na -20 stupňů.

Třeskuté mrazy ohrožují turisty hlavně při ranním a dopoledním lyžování. „Lidé by měli chodit na běžky teprve tehdy, až se oteplí. Když je totiž méně než -17 °C, mohou si spálit průdušky. V silných mrazech lyžařům doporučujeme spíše výletní tempo než velké sportovní výkony,“ upozornil Miroslav Bíca z jizerskohorské horské služby. Před ledovým vzduchem sice lyžaře ochrání kukla nebo šála přes ústa, ale při námaze jim schází kyslík a dusí se.