Březhrad se chce odtrhnout od Hradce Králové, žádá referendum

Hradec Králové - Přes čtyři stovky obyvatel královéhradecké městské části Březhrad požadují po hradecké radnici vyhlášení místního referenda o oddělení Březhradu od města. Důvodem je nesouhlas lidí s územním plánem Hradce Králové, který v Březhradu umožňuje průmyslovou výstavbu. Návrh dnes zástupci sdružení předali hradecké radnici.

Návrh přípravného výboru podpořilo svým podpisem 404 z 760 oprávněných voličů z Březhradu. Návrh konstatuje, že Březhrad byl k Hradci přičleněn až v 70. letech minulého století a uchovával si svůj více méně venkovský ráz. „Územní plánování města Hradec Králové je s původním charakterem Březhradu v naprostém rozporu, nerespektuje klidové obytné zóny a umožňuje z obce v podstatě vytvořit průmyslovou zónu,“ stojí v návrhu.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Lidé požadující referendum také tvrdí, že územní plán umožnil v blízkosti Březhradu již vznik dvojice velkých obchodních center, stavbu logistického centra Greenhouse a také vznik dalšího skladu společnosti ThyssenKrupp Ferrosta. Lidé namítají, že tyto stavby způsobují nadměrné zatěžování Březhradu dopravou a místním nic nepřinášejí.