V Litomyšli našli kompromis ohledně parkování

Litomyšl - Hlasité spory, stovky podpisů pod peticí a nakonec hledání kompromisu s vedením města. To všechno vyvolal záměr radnice v Litomyšli snížit počet parkovacích míst na historickém Smetanově náměstí. Proti záměru se postavili hlavně místní podnikatelé.

Parkování v historické části města potřebuje změnu. S tímto argumentem radnice žádá o dotaci z Evropské unie. „Město chce vytvořit jakési klidové zóny kolem mariánského sloupu a kolem pomníku,“ vysvětluje záměr vedoucí odboru místního hospodářství Úřadu města Litomyšl Pavel Jiráň. „Lidé začali parkovat hned vedle památek a to se nám nelíbilo. Proto chceme parkování rozvolnit a kolem památek udělat místo,“ dodává starosta Litomyšle Michal Kortyš.  

Když radnice vloni na zkoušku uzavřela pro auta část náměstí, ihned se ozvali místní podnikatelé. „Obchodníci na spodním náměstí, kde to bylo zavřené, zaznamenali až padesátiprocentní úbytek tržeb,“ tvrdí majitel obchodu Roman Drahoš.  

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Proti plánovaným změnám vznikla petice. Občanské sdružení „Litomyšlský patriot“ požadovalo vysvětlení a dialog. „Petici nám podepsalo asi 1800 lidí, všichni s námi sympatizují,“ uvádí člen sdružení a majitel obchodu Milan Hřebec. „Takováhle záležitost by se měla řešit komplexně, to znamená v celém prostoru Litomyšle,“ domnívá se jeden z místních řidičů. „Když se ve městě něco omezí, tak se zacpou ostatní parkoviště, která jsou u obchodních domů a na jiných místech,“ přidává se druhý.  

Jednání občanského sdružení s radnicí skončilo dohodou. Ze tří set osmdesáti parkovacích míst jich město zruší jen osmnáct. Ani jedna strana si nepřeje, aby se náměstí stalo mrtvou zónou. „Ta úprava by nebyla trvalá, ale někde by se to mohlo omezit a jinde další parkovací místo uvolnit,“ uvažuje místostarosta Litomyšle Vladimír Novotný.   

Pokud se městu podaří sehnat evropské peníze, tak se pustí do úpravy historického náměstí ještě na podzim letošního roku.