Skládku nebezpečného odpadu ve Lhenicích nechce nikdo zlikvidovat

České Budějovice - V neřešitelné situaci se ocitli obyvatelé Lhenic v jižních Čechách. Firma do areálu místního zemědělského družstva navezla několik tisíc tun toxické hlíny a dalších jedů. Jenže zanikla a nebezpečný odpad odmítá kdokoliv převzít. Představitelé kraje na základě analýz předpokládají, že likvidace nebezpečných látek ve Lhenicích bude stát 50 až 70 milionů korun.

Podle inspektorů i ekologických organizací je tento postup často opakovaný scénář. Firma odebere odpad, jehož likvidace je velmi drahá, někde jej složí a zanikne. V případě Lhenic ji už soud dokonce vymazal z obchodního rejstříku. Jenže právě tady zůstaly látky, ke kterým by se člověk raději neměl příliš přibližovat. „V kontejnerech a sudech všude okolo je uskladněn nebezpečný odpad. Také půda je kontaminovaná PCB,“ konstatuje uvolněný radní Jihočeského kraje Karel Vlasák. „Podle našich zjištění se jedná o velmi nebezpečné odpady. V areálu je navíc ještě sklad pesticidů a herbicidů. To jsou velmi nebezpečné látky,“ vysvětluje Josef Bláha z České inspekce životního prostředí v Českých Budějovicích.  

Areál podle dostupných informací vlastní společnost Panství Bechyně, jehož předsedou představenstva je Josef Šťáva. Firma problém nechtěla komentovat, podle krajského úřadu ale z jejích předchozích vyjádření vyplývá, že jí jedy nepatří a nemá tedy důvod je draze likvidovat. Jenže to nechce, případně nemůže udělat ani nikdo jiný. „My  jednáme s úřady, ale nikdo s tím nechce nic mít,“ říká starostka Lhenic Marie Kabátová.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Vedle uložených jedů hospodaří, podle svých slov bez jakékoliv smlouvy, jeden z místních zemědělců. Objekty hlídá unikátním způsobem. Štáb České televize zamkl uvnitř areálu, který byl ale jinak v průběhu natáčení volně přístupný. Ven se nedostal ani zástupce krajského úřadu, který se chtěl jen přesvědčit o stavu toxické hlíny.

S odpady navezenými do pronajatého areálu firmou, která sama na sebe později podala návrh na konkurz, se potýkají i například v Českých Velenicích. Ve Lhenicích jde ale o přímo nebezpečné látky. „Ten areál chátrá a já se velmi obávám ekologické katastrofy,“ znepokojuje se starostka.