Budou strážníci “taxikáři” opilců?

České Budějovice - Od 1. ledna můžou vozit opilce na záchytku také městští strážníci. Zatím to dělala jen státní policie. Jenže situaci na jihu Čech komplikuje skutečnost, že je tam jen jediná záchytná stanice pro všechny. Ta se nachází v Českých Budějovicích.

Strážníci se navíc obávají i samotných převozů. Nejsou zdravotníci a při cestě mohou nastat nepředvídané věci. Navíc pokud se věnují opilému člověku, chybí tam, kde jsou potřeba. Například v Milevsku na pořádek dohlíží deset městských strážníků. Střídají se ve třech dvoučlenných hlídkách. K dispozici ale mají jediné vozidlo. „Zatím si nedovedeme představit, že bychom vezli třeba hodinu podnapilého člověka do Českých Budějovic na záchytku,“ obává se místostarosta Milevska Michal Polanecký.

Další hodinu trvá cesta zpět. Ve městě by pak motorizovaná hlídka chyběla. Za pravdu radním z Milevska dávají i jejich písečtí kolegové. Předat opilého člověka na záchytnou stanici musejí do 45 minut. Většinou to ale nestihnou. „Při zajištění všech úkonů souvisejících s převozem osoby nám transport zabere minimálně tři hodiny,“ odhaduje tiskový mluvčí Městské policie Jaroslav Rapant.  

Reportáž Jiřího Bydžovského (zdroj: ČT24)

Táborští městští strážníci předpokládají, že ročně odvezou na záchytku až čtyřicet lidí. Letos už absolvovali dva transporty. I oni mají z převozů opilců obavy. „Může vzniknout situace, že ten člověk začne zvracet nebo začne mít zdravotní problémy,“ uvádí velitel Městské policie Tábor Petr Svoboda. „Já se obávám, aby nedocházelo k přehlížení těchto osob jak státní, tak městskou policií proto, aby nemusely být odvezeny,“ říká Michal Polanecký.

Podle vedení měst by situaci vyřešil vznik alespoň dalších dvou záchytných stanic v kraji. Ale v tomto případě jde především o peníze. Provoz českobudějovické záchytné stanice totiž přijde ročně na tři miliony korun. Dva miliony poskytuje kraj a další peníze vybere záchytka od klientů. Od většiny z nich se ale peníze vymáhají těžko. Už před časem uvažoval kraj o vybudování podobného zařízení v Písku. Vše nakonec ztroskotalo právě na nedostatku peněz.