Evropské ministry čeká v Luhačovicích sociální problematika. A zabijačka

Luhačovice (Zlínsko) - Jihomoravské lázně Luhačovice se připravují na setkání ministrů pro zaměstnanost a sociální věci evropské sedmadvacítky, které zde proběhne od 22. do 24. ledna. Ministři budou projednávat mobilitu pracovníků a směrnici o pracovní době, v čele jednání zasedne český ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Pro ministry je vedle jednání připraven také doprovodný pogram v celém Zlínském kraji, největší úkol ale stojí na hostitelském městě.

Hlavním centrem setkání ministrů, tzv. ministeriády, bude luhačovický Společenský dům. Zde budou ministři jednat mimo jiné o pohybu občanů za prací do jiných zemí Evropské unie či postavením znevýhodněných skupin obyvatel na trhu práce. Jednání se tak zúčastní i český eurokomisař pro sociální otázky Vladimír Špidla.

Ministři se rozjedou do všech koutů „Baťova kraje“

Informační materiály o schůzce píší jako o neformální. Zlínsko se proto chce vedle oficiální části evropským ministrům především předvést. Připraven je bohatý doprovodný program - sedmadvacet politiků čeká koncert Hradišťanu v bazilice na Velehradě nebo tradiční jihomoravská veselice se zabijačkou a valašskou kyselicou, na programu dále stojí návštěva Kroměříže, Rožnova pod Radhoštěm, Uherského Hradiště, Valašského Meziříčí a Vsetína.

Ministři zavítají i do zlínského divadla, kde jim zahraje Filharmonie Bohuslava Martinů. „Na programu bude úryvek Mé vlasti, Vltava Bedřicha Smetany, za orchestrem bude projekce ukázek snímků ze starého Zlína,“ informoval Tomáš Gregůrek ze zlínské filharmonie.

Na ministeriádu se připravuje i policie, zároveň však slibuje, že během kongresu nedojde k žádným dopravním omezením. Nervozitu připouštějí i čelní představitelé Zlínského kraje. „Kdo nemá trému, tak ten to většinou zmastí. Přirozený respekt tu musí být,“ popsal pocity mnohých hejtman kraje Stanislav Mišák.