Vamberk chce čistírnu, ale jednu už má

Vamberk - Město Vamberk chce postavit novou čistírnu odpadních vod. A dostalo na ni dotaci přes 60 milionů korun od Evropské unie. Jenže ve městě už jedna velká čistírna stojí. Je soukromá a plně funkční. A odpadní vody čistí pro celý Vamberk.

Plýtvá unie penězi? Nebo účelně vynaloží 61 milionů korun na čistírnu odpadních vod ve Vamberku? Radní obhajují to druhé. „Město Vamberk usiluje o výstavbu nové čistírny odpadních vod, neboť stávající je v majetku soukromé firmy a stále neexistuje dohoda na rozumné ceně tak, aby bylo možné čistit za ceny pro občany našeho města přijatelné,“ uvádí starosta Vamberka Jiří Mazúch.

Čistírna stojí ve Vamberku pětadvacet let. Tři sta metrů od místa, kde má stát nová. Po krachu masokombinátu patří soukromé firmě Premier Servis. Ta podle starosty Mazúcha městu diktuje ceny za čištění odpadu, a to 3 miliony 600 tisíc ročně. A chtěla dvakrát tolik. Loni vypověděla smlouvu. Jednatel Luboš Pácalt vyjádření k případu odmítl. „Já nejsem pro výstavbu nové čističky, protože se mi to zdá jako plýtvání finančními prostředky ČR a unie. A na co mít ve Vamberku dvě čističky?“ ptá se zastupitel Vamberka Roman Skalický.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Jako účelně vynaloženou hájí evropskou dotaci na novou čistírnu ministerstvo. Připomíná, že soukromou čistírnu by muselo město koupit, aby dosáhlo na příspěvek pro nutnou modernizaci. Vlastník ale čistírnu prodat nechce a odmítá i kapitálový vstup radnice do firmy. „My jsme splnili veškerá kritéria pro to, aby bylo možné dostat dotaci,“ vysvětluje Jiří Mazúch.  

Na otázku, zda Vamberk nezatajil, že už jednu čistírnu má, starosta odpovídá: „Jsem přesvědčen, že nezatajil. Při jednání o dotaci taková otázka vůbec nepadla.“ „Na první pohled se zdá, že se nedá mluvit o hospodárnosti,“ domnívá se předseda Sdružení oboru vodovodů a kanalizací František Barák. „Podle podkladů by modernizace stávající čističky vyšla dráž než výstavba čističky nové,“ argumentuje mluvčí Ministerstva životního prostředí ČR Jarmila Krebsová.

Vamberk chce začít novou čistírnu stavět ještě letos.