Obce mají nový bič na rychlé řidiče – zpomalovací radary

Karlovy Vary - Stále více obcí a měst v Karlovarském kraji hledá způsob, jak bojovat proti neukázněným řidičům. Aby zajistili bezpečí na silnicích, jsou zastupitelé ochotní investovat větší množství peněz. Nakupují různé druhy radarů a obstarali si také novinku - zpomalovací semafory. Díky spolupráci s policií se zdá, že novinka má na řidiče pozitivní vliv.

Jako dárek do nového roku si radnice ve Vřesové na Sokolovsku pořídila speciální semafor s radarem. Ten má zkrotit rychle projíždějící řidiče, protože situace už byla podle radních neúnosná. „Silnice je rovná, kolikrát se nám stalo tady na tom přechodu, že děti musely uskakovat, protože jeden šofér zastavil a další ho objel,“ uvedl Miroslav Höll, místostarosta Vřesové.

Princip zpomalovacího semaforu je jednoduchý. Na semaforu svítí stále červená. Pokud ale řidiči dodrží stanovenou padesátku, naskočí hned zelená. V opačném případě auto musí zastavit. „Řidiči se to dva, tři měsíce učí, než přijdou na to, že když dodrží skutečně rychlost, nemají problém, takže zařízení netvoří kolony, nebrzdí provoz,“ prohlásil prodejce dopravně-bezpečnostních zařízení Radomil Seiml.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Ani případná jízda na červenou se díky spolupráci s policií nevyplatí, jak dokládá mluvčí sokolovské policie Andrea Kávová: „Čím dál častěji tam stavíme policejní hlídky, které potom řidiče pokutují.“

Jedná se o první podobné zařízení v kraji. Za poslední rok ale výrazně přibylo měst a obcí, které si pořizují informační radary. Starosta Jiří Valenta z nedaleké Mírové tvrdí, že se jim investice vyplatila: „Většina šoférů prostě dá dolů nohu z plynu.“

  • Semafor autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/93/9202.jpg
  • Informační radar autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/626/62584.jpg