Zahraniční dělníci odcházejí, plzeňské ubytovny zejí prázdnotou

Plzeň - Do problémů se dostaly plzeňské ubytovny, kde bydlí hlavně zahraniční dělníci. Práce je málo a firmy se zbavují agenturních zaměstnanců. Podle odhadů Asociace plzeňských pracovních agentur se víc než polovina zahraničních dělníků do Česka za prací nevrátí.

Ubytovny jsou buď poloprázdné nebo úplně bez lidí. Cizinci jsou teď bez práce a opouštějí Plzeň. Hlavně ti, kteří to mají domů relativně blízko. Vietnamci a pracovníci z Mongolska zůstávají. „Ti zůstávají, protože letenka je pro ně velmi drahá, a tak shání práci, jak můžou,“ uvádí předseda Asociace plzeňských pracovních agentur Jan Drtina.  

Práce v mohutné průmyslové zóně na Borských polích je méně a navíc právě teď se továrny připravují na další rok. Odborníci ale nepochybují o tom, že se za prací vrátí podstatně méně cizinců, než bývalo zvykem. „Myslím, že se jich vrátí jen čtyřicet procent z původního stavu,“ odhaduje Jan Drtina. „Česko je pro nás sice cizí stát, ale chceme tu pracovat,“ říká slovenský dělník. „Leden a únor jsou kritické, ale myslím si, že to tady zase půjde,“ doufá jeho krajan.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Z úbytku pracovních míst na Borských polích se naopak radují obyvatelé Křimic u Plzně. Léta tvrdili, že doplácí na blízkost průmyslové zóny. Teď je ale zdejší velká ubytovna pro zahraniční dělníky úplně prázdná. Podle starosty zmizely i problémy, které tu místní s cizinci měli. „Samozřejmě hospodští mají menší tržbu, a to je minus, ale dobré je to, že tu máme zase klid,“ pochvaluje si starosta Křimic Petr Otásek. „Odchod cizinců se už projevil. Značně ubylo různých přestupků, krádeží a podobně,“ doplňuje František Maixner z Městské policie Křimice.    

To, jestli ubytovny zůstanou poloprázdné nebo je cizinci znovu zaplní, ukáže jaro, kdy začíná pracovní sezona.