Chrudimská policie nabízí kurzy sebeobrany

Chrudim - Jak se bránit proti agresivním klientům na úřadech anebo proti útokům pacientů? Jednou z možností jsou kurzy sebeobrany. Ty nabízí policie ve spolupráci s radnicí v Chrudimi. Stále častější jsou případy, kdy zdravotnický personál nebo úředníci čelí nadávkám a někdy i fyzickému napadení.

Útoky pacientů na lékaře záchranky, agresivní výpady vůči sestrám v nemocnici i záchvaty zuřivosti na úřadech - na podobné situace se ohrožení profesionálové můžou připravit. Taková je hlavní myšlenka pilotního projektu, jak informoval policejní instruktor Pavel Šídlo. Policejní instruktor Robert Marx k tomu dodal, že stěžejní je rozeznat důvod agresivního chování.

Odhadnout chování agresivního pacienta, dokázat s ním promluvit a včas přivolat pomoc - v kurzech sebeobrany se vyučuje teorie i fyzická obrana. Radka Pochobradská z odboru sociální prevence Městského úřadu Chrudim sdělila, že kurzy budou zhruba pro dvacet lidí. Do prvního kurzu se přihlásili sociální pracovníci, záchranáři a personál chrudimské nemocnice.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)