Záchranná stanice v Jinonicích se ocitla v problémech

Praha - Záchranné stanici pro handicapovaná zvířata v pražských Jinonicích hrozí podle její provozovatelky po 26 letech zánik. Pražští radní odsouhlasili novou koncepci péče o nemocná a nalezená zvířata, která této stanici omezuje činnost a krátí jí dotace. Město už nechce mít jen jednu záchrannou stanici, ale celou síť poskytovatelů pomoci.

Doposud se v Praze o nalezená a nemocná zvířata starala jen jedna záchranná stanice v Jinonicích. Město chce tento monopol zrušit a v soutěži vybrat nové chovatele, kteří by se soustředili na příjem zvířat. V Jinonicích by se starali jen o kusy, které nelze vyléčit a vrátit do volné přírody, stanici se tak krátí roční dotace z dvou a půl milionu na čtyři sta tisíc. „Nezvládneme se udržet s touto finanční hladinou, režie stanice zůstává stále stejná, ať přijímáme nebo nepřijímáme. Skončili jsme,“ prohlásila provozovatelka stanice Věra Aladzasová-Přibylová. Rozhodnutí magistrátu provozovatelka stanice považuje za vyvrcholení několikaletého konfliktu. Člen pracovní skupiny Magistrátu hlavního města Prahy Pavel Polák však rozhodnutí svého úřadu obhajuje: „Paní Aladzasová je na něco bezesporu vynikající odbornice, proto jsme také léta její služby využívali. Na jiné věci však zase taková odbornice není.“

Systémové změny radní prosadili také kvůli obviněním, kterým jinonická stanice musela před časem čelit. Ať už ale šlo o týrání nebo nepořádek v účetnictví, nic z toho se zatím neprokázalo. Ředitel Odboru ochrany prostředí Magistrátu hlavního města Prahy Jan Winkler uvedl: „Hlavním důvodem pro rozdělení na funkce pro trvalý handicap a příjem zvířat je to, že už nestačí jedno místo v Jinonicích pro celou Prahu.“ Ředitel Českého svazu ochránců přírody Praha Petr Stýblo má jiný názor: „Máme záchranné stanice, které pracují na mnohem větším území, než je Praha. Mají přibližně stejný obrat živočichů, přesto jsou jediné a fungují.“ Ředitel Stýblo vidí za rozhodnutím magistrátu tlak různých chovatelů, kteří se chtějí dostat k penězům.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Magistrát hodlá co nejdříve vypsat výběrové řízení na poskytovatele péče o handicapovaná zvířata, síť záchranných stanic by měla fungovat už letos na jaře.