Občanskému sdružení Koníček z Českých Budějovic hrozí krach

České Budějovice - Občanské sdružení Koníček se stará hlavně o postižené i zdravé děti a o seniory. Letos ale nedostalo od státu na provoz ani korunu. Rozjel se proto krizový scénář. Někteří zaměstnanci musejí odejít hned. A bez finanční pomoci se do dvou měsíců zavře stacionář v Českých Budějovicích úplně. Funguje 4 roky, 12 zaměstnanců pracuje v zimě v budově, v létě pak vyrážejí do terénu. Do terapie zapojují vlastní koně i psy.

Provozovatelé stacionáře žádali ministerstvo práce a sociálních věcí o 5 milionů korun. Neuspěli. Předsedkyně OS Koníček Martina Barvínková sdělila, že z ministerstva nepřišlo vůbec nic. Tři zaměstnanci přišli o práci, zbývajícím platy snížili na minimum. Bez příspěvků vydrží pouze sedm týdnů.

Radnice kritizuje ministerské úředníky. Nelíbí se jí, že dotace neposkytli. Hledá teď peníze na vyrovnání ztrát. Podobně postupuje i kraj. Jak podotkl náměstek primátora Českých Budějovic Rudolf Vodička (KDU-ČSL), mnoho neziskových organizací je závislých na státních dotacích. Náměstkyně hejtmana Jihočeského kraje Ivana Stráská (ČSSD) dodala, že mnoho z nich zanikne.

Sociálním službám na jihu Čech chybí oproti loňsku 200 milionů korun. Například domovy pro seniory dostaly dotace o 40 procent nižší, než žádaly. Ministerstvo teď prioritně pomůže domovům, jak potvrdil náměstek ministra práce a sociálních věcí Marián Hošek. Zda se dostane i na Koníčka, nikdo neví.