Karlovy Vary poslaly strategickým firmám 10 milionů na platy v porcelánce

Karlovy Vary - Zastupitelé Karlových Varů dnes schválili vytvoření fondu s deseti miliony korun, z něhož chtějí podporovat některé firmy postižené ekonomickou krizí. První příspěvek osm milionů korun obdrží Karlovarský porcelán (KP), jehož asi 1 100 zaměstnanců dostane tento týden výpovědi a skončit mají k 31. březnu. Návrh na pomoc KP ale zastupitelstvo přijalo až na druhý pokus.

Řada opozičních zastupitelů kritizovala samotné založení fondu s tím, že podle zpracovaných pravidel bude sloužit jen pro vybrané firmy. Upozorňovali především na fakt, že podle kritérií na vyplácení podpory z fondu nemohou na peníze dosáhnout firmy s méně než 100 zaměstnanci. Nelíbilo se jim ani to, že KP dostane tak velkou částku. Podle Jaroslava Růžičky (SNK ED) na ostatní, kteří se dostanou do problémů, peníze nezbudou.

Opoziční zastupitel Petr Kulhánek (Karlovarská občanská alternativa) měl výhrady vůči tomu, že mají peníze dostat také lidé, kteří nejsou obyvateli Karlových Varů. „Takto to přece nebylo myšleno, neměli bychom suplovat úlohu kraje,“ uvedl. Většina z koaličních zastupitelů (ODS, ČSSD a SZ) oponovala tím, že KP v minulých letech městu pomohl jako sponzor téměř 30 miliony korun.

Přestože byl nakonec statut fondu schválen, když přišlo na řadu hlasování o konkrétní sumě pro porcelánku, debata se rozpoutala znovu. Opozice opětovně upozorňovala na nejasnosti statutu, byť již schváleného. Kritizovala hlavně pojem strategický partner, což bylo jedním z kritérií pro vyplácení peněz z fondu. Při následujícím hlasování pak návrh na pomoc KP překvapivě neprošel. Proti němu musel být podle všeho i někdo z koalice.

Problémem, kvůli němuž lidé z KP málem o pomoc přišli, byl fakt, že peníze měli dostat také zaměstnanci firmy Concordia. Ta je sice dceřinou společností KP, ale podle statutu nepatří mezi strategické partnery města. Poté, co byla Concordia ze smlouvy o podpoře KP vyřazena, návrh už prošel.

Peníze obdrží odborová organizace porcelánky. Nárok na podporu budou mít lidé z KP, kteří mají trvalé bydliště v Karlovarském kraji a jejich průměrná hrubá mzda je do 18 tisíc korun. Peníze budou rozděleny mezi přibližně pět stovek lidí. „Podporu rozdělí odbory a budou to garantovat. Do konce března nám musí předat vyúčtování,“ uvedl primátor Werner Hauptmann.

Karlovarský porcelán doplatil tento týden zaměstnancům druhou polovinu z listopadové mzdy. Firma jim ale nadále zůstává dlužna ještě prosincovou výplatu.