Miliardu korun chce česká armáda investovat do základny v Bechyni

Bechyně - K novým objektům základny v jihočeské Bechyni by měly přibýt třeba garáže zhruba pro 600 nákladních aut. Kraj i místní starostové plány ministerstva obrany vítají. Můžou podle nich pomoct i firmám zasaženým finanční krizí. Bez velkého zájmu médií i veřejnosti tak vzniká jedna z nejmodernějších základen Severoatlantické aliance.

Ministerstvo obrany do jihočeské základny už několik set milionů korun investovalo a skoro miliardu ještě v následujících pěti letech přidá. Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek se nechal slyšet, že základna v Bechyni bude patřit k těm nejmodernějším. Vojáci už v Bechyni mají k dispozici třeba nové přednáškové sály, kanceláře a šatny. Teď musí dostat pod střechu těžkou techniku, jak sdělil mluvčí 15. ženijní brigády Jiří Kovařík.

Modernizaci bechyňské základny vítají na rozdíl od některých dalších armádních plánů prakticky všichni oslovení jihočeští politici. Zároveň ale upozorňují na fakt, že mnohasetmilionové investice ještě nemusí znamenat, že vojáci v opravených budovách zůstanou. Velké peníze proudily například i do Českého Krumlova, který krátce nato armáda opustila.

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD) prohlásil, že v souvislosti s takovou možností by měl existovat nějaký dlouhodobý koncept. Důvod k optimismu mají i místní starostové. Říkají, že projekt přichází ve chvíli, kdy firmy přicházejí kvůli finanční krizi o řadu zakázek. Starosta Bechyně Jaroslav Matějka podotkl, že je to příležitost k zaměstnání.

Nové garáže, dílny a tankovací stanice pro více než 600 těžkých nákladních aut by měly být hotové do konce roku 2014.