Semilská ortopedie má po třech letech znovu smlouvu s VZP

Semily - Ortopedi semilské nemocnice mohou po bezmála třech letech znovu operovat kolena a kyčle pacientů Všeobecné zdravotní pojišťovny. VZP smlouvu ukončila v roce 2009, protože chtěla velké ortopedické operace soustředit jen ve třech zařízeních v kraji. Řada nemocných však místo čekání na operaci raději změnila pojišťovnu a nechala se operovat v Semilech.

VZP usilovala před třemi lety o zánik ortopedického oddělení v Semilech i přesto, že tamní tým byl třetím v zemi, který začala operovat kyčelní klouby pacientům šetrnou metodou. Pacientům to umožňuje postavit se do dvou dnů po zákroku znovu na nohy. Ředitel VZP v kraji Jiří Benedikt byl ale přesvědčen o tom, že pacientům bude lépe v Turnově. „Ostatní nemocnice se vyvíjely po technické stránce, zejména v ostatních komplementárních oborech, mnohem rychleji a lépe. Dnes je turnovská nemocnice o krok dál než semilská,“ komentoval tehdy rozhodnutí Benedikt. Proč nakonec zástupci pojišťovny změnili názor, teď nechtěl nikdo komentovat. 

Podle semilského starosty Jana Farského, který je za Poslaneckou sněmovnu členem správní rady VZP, pojišťovna svým rozhodnutím jen napravila anomálii, která ji v posledních letech připravila na Semilsku o řadu klientů a o peníze. Sám Farský ale zároveň přiznává lobbing ve prospěch Semil, o celé záležitosti prý mluvil s ředitelem VZP.

Rozhodnutí pojišťovny se však vůbec nelíbí vedení nedaleké nemocnice v Turnově. „Nevím, na základě čeho byla tato smlouva uzavřena, protože žádné výběrové řízení neproběhlo,“ kritizuje ředitel tamní nemocnice Tomáš Sláma. 

Semilská nemocnice prošla ve druhé polovině 90. let modernizací za téměř 400 milionů korun. Zařízení s 230 zaměstnanci ročně hospitalizuje 4500 pacientů, dalších 60 tisíc lidí pak ošetří ambulance. Nemocnice má chirurgii, internu a kožní oddělení a zachována zůstala i ortopedie, přestože přišla o smlouvu s dominantní pojišťovnou. Podle ředitele nemocnice Jiřího Samka se zařízení soustředilo na klienty jiných pojišťoven. Loni tamní lékaři provedli téměř 1500 ortopedických operací.