Ve Znojmě dopadli sprejera přímo při činu

Znojmo - Dílčí úspěch v nekonečném boji s vandaly si připsali strážníci ve Znojmě. Podařilo se jim chytit mladíka, který rasistickými nápisy pomaloval zeď v parku. Tu loni opravili žáci tamní střední zdravotnické školy.

Loni v dubnu se budoucí zdravotní sestřičky spolu s kamarády z nedalekého učiliště i s městskými strážníky pustili do díla, aby zamalovali nehezkou zeď, kolem které denně chodili do školy a do práce a na kterou se už takto nechtěli dívat. Společné dílo jim bohužel už za pár dní začali ničit vandalové podobnými malůvkami. Všechny meze ale překročil minulý pátek v noci osmnáctiletý mladík ze Znojma. Stěny zohyzdil rasistickými výtvory. Naštěstí ho při tom sledoval velitel místních strážníků, který právě mířil do služby. „Přicházel jsem zezdola a vidím ho, jak tady maluje přímo u té zdi tu svou poslední, pátou malůvku,“ popisuje situaci ředitel Městské policie Znojmo Petr Kolouch.

Překvapený mladík nejprve tvrdil, že je jen na procházce. Dva spreje a lihový fix ve svém batohu už ale neuhádal. Kromě stíhání policií přišel trest navíc. Ten si mohl vybrat. „První varianta byla, že to město nechá zamalovat a on to proplatí, druhá, že to zamaluje sám,“ vysvětluje princip trestu Petr Kolouch.

Mladík si zvolil druhou možnost. Včera odpoledne pod dohledem strážníků celou zeď znovu vymaloval. „Takhle je to lepší, než kdybychom museli zase nastoupit my a znovu to zamalovat. Poprvé to nebylo vůbec lehké. Když si to zasprejoval, ať si to taky zamaluje,“ říká organizátorka jarní brigády na opravu stěny Petra Burdová. „Já mu to přeji, ať vidí, jaké to je. Není to žádné lážo plážo, ale pořádná práce,“ doplňuje ji kolegyně Eva Masařová.

Zamalováním hanlivých nápisů pro mladíka věc nekončí. Jeho počínání teď posuzuje soudní znalec na extremismus. „S největší pravděpodobností na základě znaleckého posudku rozšíříme jeho stíhání o trestný čin podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka,“ domnívá se mluvčí Policie ČR Znojmo Lenka Drahokoupilová.

U tohoto trestného činu je pak horní hranice trestu pět let vězení.