Na Plzeňsku budou lidé poplatky dál platit, zpět je dostanou složenkou nebo na účet

Plzeň - V nemocnicích Plzeňského kraje budou pacienti regulační poplatky dál platit. Vzápětí ale mohou podepsat žádost o vrácení peněz. Kraj bude žádosti shromažďovat a evidovat a peníze lidem vrátí na bankovní účet nebo složenkou. Tento postup schválili plzeňští zastupitelé na dnešním mimořádném jednání. Pro letošní rok bylo v krajském rozpočtu na placení poplatků vyčleněno 30 milionů korun.

V krajských zdravotnických zařízeních nebudou lidé muset od neděle platit regulační poplatky, pokud budou souhlasit s tím, že je za ně uhradí kraj. Výjimkou bude například Plzeňský kraj, kde ale po zaplacení mohou lidé požádat o vrácení peněz na bankovní účet nebo složenkou. Regionální rozdíly jsou i přesto, že se Asociace krajů ČR dohodla na tom, že v krajských nemocnicích i zdravotnických zařízeních, která hejtmanství pronajímají, budou zrušeny všechny poplatky bez výjimky.

Navrácení peněz za regulační poplatky v nemocnicích a lékárnách Plzeňského kraje schválili zastupitelé na dnešním mimořádném jednání. Návrh schválila ČSSD s podporou komunistů, a splnila tak svůj předvolební slib. ODS však s návrhem nesouhlasila, a proto se hlasování nezúčastnila. Zastupitelé za ODS při projednávání bodu dokonce odešli demonstrativně ze sálu.

Vracení peněz za poplatky podle ODS blokuje nezbytné změny ve zdravotnictví

Opoziční ODS se rozhodnutí nelíbí z několika důvodů. „Jsem přesvědčen o tom, že tento krok je naprosto nesystémový,“ řekl Pavel Rödl (ODS), primátor města Plzně. Dále uvedl, že nechá prověřit, zda ČSSD nejedná protizákonně a zda se lze proti schválení navracení peněz za regulační poplatky právní cestou bránit. „Je to jakási politická sabotáž nezbytných změn ve zdravotnictví a my necítíme potřebu takovému jednání vůbec asistovat,“ vysvětlil neúčast ODS při schvalování návrhu Vladimír Vilímec (ODS), bývalý ekonomický náměstek Plzeňského kraje.

Podle hejtmanky Plzeňského kraje Milady Emmerové je hrazení poplatků jen dočasné řešení. Je přesvědčena, že co nevidět dojde ke zrušení poplatků ve zdravotnictví úplně.