Sdružení Život 90 na Vysočině se potýká s nedostatkem peněz

Jihlava - Mezi ohrožené sociální služby se zařadilo sdružení Život 90 na Vysočině. Přitom je v kraji jediné svého druhu. Stará se o víc než stovku seniorů v domácnostech. Je pro ně nonstop hlídací službou na telefonu. A zájem o ni je velký i proto, že staří lidé musejí kvůli nedostatku míst v domovech důchodců zůstávat sami doma.

Klotildě Benešové je devadesát let. Má zdravotní problémy, a tak začala využívat takzvanou tísňovou službu. Čtyřiadvacetihodinové hlídání stojí seniory dvě stě korun měsíčně. Přístroj dostanou zadarmo. „To je moje zázračná skříňka. Když zmáčknu tlačítko, ozve se mi Život 90, a to je moje záchrana,“ říká paní Benešová. „Dispečerka se okamžitě spojí s tím, kdo nás kontaktuje, zjistí, co se děje, a pak kontaktuje rodinné příslušníky,“ popisuje postup ředitelka Občanského sdružení Život 90 v Jihlavě Zuzana Pěchotová. „Já žiji v Německu už strašně dlouho, celých čtyřicet let, a toto zařízení tam roznáším, protože ho tam vůbec nemají,“ dodává dcera paní Benešové.

Dosud bylo možné využívat monitorování seniorů jen prostřednictvím pevných linek. Nově je to možné i přes mobilní telefon. Jenže Život 90 teď bojuje o přežití. Službu seniorům zdražovat nechce, peníze na výplaty ale docházejí. „Jsme jediná služba tísňové péče na Vysočině. Byla by škoda, aby tahle služba zanikla,“ uzavírá Zuzana Pěchotová. „Hejtman kraje připravuje dopis, kterým oslovuje ministra práce a sociálních věcí s žádostí o pomoc,“ uvádí Jiří Bína ze sociálního odboru kraje Vysočina.  

Existenční problémy v kraji Vysočina mají i další sociální zařízení. Jestli však zastupitelé finančně pomohou, bude jasné až v březnu.