Papír zaplavuje zemi, sběrny ho odmítají

Pardubice - Papír zaplavuje města v zemi. Sběrny už za něj neplatí, ale naopak inkasují. Podobně je to i s výkupem dalších surovin. Obce a města se připravují na to, že svoz tříděného odpadu je bude stát čím dál víc. Někde zase chystají krizový scénář a ministerstvo životního prostředí zatím dokončuje nový zákon o odpadech. Ten by měl všechno vyřešit.

Na Svitavsku sběrny papír vůbec nevykupují. Radnice ve Svitavách tak řeší problém, jak se stovek kilogramů papíru zbavit. Situace začíná být neúnosná. Technické služby jednotlivých měst se papíru zbavují jen těžko. „Když půjdete uložit papír do sběrny, tak musíte zaplatit,“ říká výkonný ředitel Služeb města Pardubice Jiří Strouhal.

Také školy už přestaly pořádat ekologické akce na sběr papíru. „Děti už se dožadují jarního sběru papíru a chtějí ho přinést,“ uvádí ředitel Základní školy Resslova v Pardubicích Stanislav Šturma.

Pardubice se obávají, že lidé přestanou papír jako komunální odpad třídit. A stejné starosti mají města na Vysočině. Sto padesát tun papíru musí měsíčně z ulic odvézt Služby města Jihlavy. Dřív peníze za papír dostávali. Teď musí platit. A to je pro ně likvidační. „Budeme potřebovat tři a půl milionu korun, abychom nebyli ve ztrátě, co se týká směsného papíru,“ tvrdí mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek.

Podle ministerstva životního prostředí by v kritické situaci měly pomoct obalové společnosti. „Apelujeme na společnost, která zastupuje obalový průmysl, aby obcím v tuto chvíli přispívala více,“ vyzývá vedoucí poradců ministra životního prostředí Daniel Vondrouš. „My se připravujeme na krizový scénář, kdy nám sběrny řeknou, že od nás papír nebudou brát,“ přiznává Martin Málek.  

Ministerstvo životního prostředí chce nejpozději v březnu předložit vládě nový zákon o odpadech se zaměřením na třídění odpadů a recyklaci.