Nová atrakce vítkovických pecí - skipový výtah pro turisty

Ostrava – Ve vítkovických železárnách se přestavují vysoké pece a další zařízení, technická památka se totiž od příštího roku otevře veřejnosti. Instaluje se tam taky speciální výtah, který bude návštěvníky po areálu vozit. Dříve sice do výšky 60 metrů zdvihal železnou rudu a koks, teď ho ale budou využívat turisté, kteří s ním vyjedou až na vyhlídkovou plošinu. Projížďka výtahem a názorný výklad jim umožní pochopit kompletní technologický proces výroby surového železa, která v Dolní oblasti Vítkovic skončila až v roce 1998.

Panoramatický šikmý skipový výtah váží čtyři tuny, je široký téměř tři metry a vysoký dva a půl metru. Projíždět bude po konstrukci skipového mostu, původně sloužícího k dopravě železné rudy do pece. Pohánět ho bude dosavadní výtahový stroj doplněný o moderní řídicí systémy.

„Vlastní kabina tohoto výtahu je prosklená speciálním tvrzeným vrstveným sklem, v horní části bude sklo čiré, ve spodní části neprůhledné černé. Kabina bude zavěšená na dvojici silných ocelových pozinkovaných lan,“ vysvětluje Vratislav Čapek, jehož společnost výtah vyrobila. Kabina jednorázově přepraví až 16 lidí, kteří mohou stát na třech úrovních. „Všichni tak budou mít pohodlný výhled do nitra technické památky,“ dodal ředitel zájmového sdružení Dolní oblast Vítkovice Petr Koudela. 

Reportáž Ivy Kubankové (zdroj: ČT24)

Zatímco původně převážel skipový výtah suroviny potřebné k výrobě surového železa, nový skip bude už příští rok vozit návštěvníky národní technické památky. Zhruba 64 metrů měřící Vysoká pec číslo 1 se postupně mění na naučnou prohlídkovou trasu. Výtah návštěvníky poveze cestou bývalého technologického toku materiálu až k hrdlu pece. Kromě informací na příchozí čeká i výhled na Ostravu a časem přibude občerstvení. „Návštěvníci vyjedou výtahem až úplně nahoru a budou postupovat postupně do jednotlivých pater, kde budou informováni, jak se vlastně vyrábělo surové železo, na co se potřebuje a jaký je rozdíl mezi ocelí a surovým železem,“ vysvětluje generální ředitel vítkovických železáren Jan Světlík.        

Projekt zpřístupnění vyhlídky z plošiny vysoké pece je součástí širší přeměny této části bývalého průmyslového areálu. Sdružení vedené Koudelou na celou rekonstrukci získalo půlmiliardovou dotaci z Integrovaného operačního programu ministerstva kultury. Přestavuje se také nevyužívaný plynojem, z něhož má vzniknout multifunkční aula. Telefonní ústředna se mění na interaktivní muzeum. Vše by mělo být dokončeno příští rok, už letos ale areál zaznamenal rekordní návštěvnost. I pro velký zájem turistů proto sdružení o měsíc prodloužilo návštěvnickou sezonu; otevřeno je do konce listopadu.

Kabina obřího skipového výtahu
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK