Muž nakoupil za statisíce – vždy jako někdo jiný

Brno – Ukradené občanské průkazy s pozměněnou fotografií úspěšně používal devětatřicetiletý muž z Brněnska k nákupu zboží z internetových obchodů, získávání půjček a také vybírání cizích účtů v bance. Díky informacím od lidí, kteří přišli o doklady, i okradených firem, však nakonec na jeho stopu přišla policie. Padělateli, který se k podvodům s občanskými průkazy přiznal, hrozí až sedm let vězení.

„Nápad na falšování občanských průkazů dostal pachatel ve vazbě, kde poznali lidi, kteří takové doklady vyráběli. Když potom našel peněženku, využil toho,“ popsal policejní mluvčí Bohumil Malášek. Občanské průkazy, na kterých potom měnil fotky, dodávali muži také jeho známí z vězení.

Podle kriminalistů se pustil do tří druhů podvodů, celkem ví policie nejméně o čtrnácti činech. Nejčastěji v internetových obchodech nakupoval zboží, za které zaplatil pomocí elektronicky uzavřených úvěrů, které uzavřel na zcizené občanské průkazy. Muž odebíral zejména elektroniku, vždy za více než 50 tisíc korun.

Dále si vzal na padělané doklady několik půjček, které však nesplácel. Hůře se mu dařilo, když se vypravil do několika finančních ústavů vybrat peníze z cizích účtů. Uspěl pouze jednou a získal 200 tisíc korun. V dalších dvou případech byl v bance odhalen jako podvodník a utekl.

Podle policie by však ani k těm úspěšným krádežím nedošlo, kdyby byly banky a internetové obchody pečlivější. „Kdyby se někdo podíval do databáze ztracených dokladů ministerstva vnitra, odhalili by podvod sami,“ uvedli kriminalisté.