Prahu čeká velká deratizace

Praha - V některých pražských lokalitách se po zkušenostech z minulých let předpokládá přemnožení potkanů. Magistrát za jejich hubení letos utratí o milion korun více než vloni. Větší sumu uvolní i některé městské části. Cyklickou deratizaci budov a pozemků, kterou koordinuje hygienická stanice, začnou specializované firmy provádět v dubnu.

Podle odhadů deratizačních firem připadají na jednoho Pražana nejméně 3 potkani. Vyskytují se hlavně u stavenišť, v místech, kde přespávají bezdomovci, na sídlištích a v objektech, kde se pracuje s potravinami. Pracovnice deratizační firmy Veronika Tupá informovala, že kvůli mírným zimám došlo v posledních letech k přemnožení potkanů.

Deratizace letos čeká více lokalit. Vedoucí referentka Hygienické stanice hl. m. Prahy Jaroslava Zelenková upřesnila, že navýšení počtu lokalit bude zhruba 20%, o jeden milion korun víc než minulý rok. Radní pro zdravotnictví Milan Pešák (ODS) z pražského magistrátu se nechal slyšet, že deratizace na pozemcích a v budovách, které spravuje hlavní město, letos bude stát tři a půl milionu korun, přičemž na deratizaci kanalizací půjde 750 tisíc.

Ze svého rozpočtu Pražské vodovody a kanalizace na hubení potkanů dávají každý rok kolem pěti a půl milionu korun. Vloni do kanalizačních vpustí položily 18 tun návnady. Snížit počty potkanů jde pomalu, to vědí i obyvatelé sídlišť v Praze 8. Místní radnice na deratizaci letos přidá 150 tisíc korun. I když povinnost hubit potkany mají ze zákona všichni vlastníci nemovitostí, ti soukromí deratizaci většinou neprovádějí, jak říkají specialisté.