Vyšehrad hostí adrenalinový bruslařský závod

Praha - Pražský Vyšehrad se připravuje na adrenalinový bruslařský závod Crashed Ice, který se jede už tuto sobotu. Rychlobruslařská show se do Prahy vrací po čtyřech letech. Místo Hradčan si ale organizátoři tentokrát pro stavbu ledového koryta vybrali kulturní památku Vyšehrad. Přípravy jsou v plném proudu. Dnem i nocí pracují na dráze desítky lidí.

Bruslařské exhibice, která se o víkendu koná na Vyšehradě, se zúčastní závodníci ze čtrnácti zemí. Stavba téměř čtyři sta metrů dlouhého ledového koryta začala už v pondělí. Zbývá ještě dostavět divácké tribuny a na dráze vytvořit kvalitní ledovou vrstvu. „Po celé délce trati je položeno speciální chladicí zařízení, na které se nanáší ledová tříšť. Ve finále by měla mít ledová vrstva tloušťku asi dvacet centimetrů,“ říká zástupce organizátora Ivan Krákora.   

Proto, aby se v areálu kulturní památky Vyšehrad vůbec mohlo bruslit, organizátoři museli získat řadu povolení. Památkáři s pronájmem plochy nakonec souhlasili. „Je to velká akce. Ale protože se koná na komunikaci v dolní části Vyšehradu, tak jsme si říkali, že by to šlo,“ potvrzuje ředitelka Národní kulturní památky Vyšehrad Miloslava Havelková.    

Na rozdíl od předešlého závodu, který se v roce 2005 jel na Pražském hradě, bude ten vyšehradský obtížnější. Nejde totiž jen o sjezd. Bruslaře čekají různé můstky, zatáčky a také třicetimetrové převýšení. Start je přímo na hradbách, cíl ve Vratislavově ulici pod Vyšehradem. „Mám za sebou stavbu devatenácti bruslařských tratí v mnoha městech po celé Evropě. Naprojektovat dráhu na Vyšehradě bylo ale opravdu dost technicky složité,“ přiznává designer bruslařských tratí Jojo Poelzl. „Odhadovaný čas těch nejrychlejších závodníků je zhruba 40 až 45 sekund. Co se týče rychlosti, ta nejvyšší je odhadovaná v rozmezí 40 až 50 kilometrů za hodinu,“ přibližuje chystaný závod Ivan Krákora.      

Sto dvacet závodníků si dráhu bude moci otestovat v pátek dopoledne, ve čtyři hodiny pak na ně čekají kvalifikační jízdy. Do hlavního závodu, který se jede v sobotu, jich postoupí zhruba polovina.