Veterináři na Vysočině chystají kontroly

Vysočina - Veterináři na Vysočině chystají kontroly, jejichž cílem budou majitelé, kteří chovají větší množství zvířat. Veterináři tak reagují na stížnosti lidí. Prověřovat budou i oznámení o údajném týrání zvířat. Například Zdena Bártů se v bývalém kravíně v Zachotíně bez vody a elektřiny stará o 47 psů různých ras.

Veterináři při poslední kontrole nenašli žádné známky týrání zvířat, přesto je paní Bártů trnem v oku místním lidem, kteří na ni píší stížnosti. Ladislav Váňa z Kletečné měl s veterináři spor už v roce 2007. Některá zvířata musel tehdy utratit, ovšem ani to ho neodradilo. Zvířecí ráj, jak ohradu a kravín se zvířaty nazývá, provozuje dál. Dokonce má i účet, kam mu lidé posílají peníze. Vozí mu i krmení.

Ředitel Krajské veterinární správy Jihlava Jiří Šulc informoval, že pan Váňa porušil ustanovení vyplývající o šlechtění a plemenitbě a byla mu udělena sankce. Jenže lidé píší stížnosti dál. Zvířata podle nich dožívají v hrozných podmínkách. Brigádnice, která v Kletečné pomáhala, například sdělila, že zvířata nemají dostatek potravy. „Pokud si někdo myslí, že to je pravda, tak ať se přijde podívat a přesvědčit se,“ vyjádřil se majitel zvířecího ráje. Místostarosta Humpolce Tomáš Křišťan (KDU-ČSL) připomněl, že pan Váňa není podnikající osoba, tudíž se na něj nevztahují zákony, které vyplývají z podnikání v zemědělství.