Stav smogu určí i aplikace pro chytré telefony

Ostrava - Občanské sdružení Čisté nebe dnes společně s Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ) spustilo aplikaci, díky které může majitel chytrého telefonu zjistit, jaký je stav ovzduší. Program SmogAlarm si mohou majitelé telefonů s operačním systémem aneroid zdarma stáhnout na webu Adroid Market. Vývojáři si od aplikace slibují hlavně to, že lidem žijícím v oblastech, které mají potíže se smogem, usnadní plánování denních aktivit mimo domov a uchrání zdraví.

SmogAlarm zprostředkuje uživatelům data z měřících stanic ČHMÚ a ukáže, jaká je v daných místech například koncentrace polétavého prachu PM 10, oxidu siřičitého nebo oxidu uhelnatého. Orientace je pak snadná i pro laika, protože čím znečištěnější ovzduší je, tím je barva informace tmavší – od žluté po kritickou červenou a černou.

Praktické využití programu popsal předseda Čistého nebe Jan Kozina: „Například maminka s malým dítětem, se kterým jde na procházku, se podívá a zjistí, že hodnoty polétavého prahu jsou velmi vysoké, barevně to tam jednoduše uvidí a může hned zareagovat a procházku odložit.“

Údaje si mohou lidé zobrazit z kterékoliv měřicí stanice v České republice nebo si třeba nechat vyhledat, jakou stanici mají právě nejblíže. Aplikaci lze používat v takzvaných chytrých telefonech s operačním systémem Android verze 1.6 a vyšší. „Nejdůležitější je, aby člověk dostal jasnou informaci co nejdřív. Tohle je iniciativa, která může pomoci dostat informace blíže lidem,“ řekl vedoucí oddělení ochrany čistoty ovzduší ostravské pobočky ČHMÚ Libor Černikovský.

Reportáž Ivy Kubánkové (zdroj: ČT24)

Ředitelka Čistého nebe Markéta Ubíková řekla, že aplikaci vytvořili, protože jim připadalo, že lidé pořád nemají dostatek kvalitních nástrojů k tomu, aby zjistili, jaké je vlastně venku ovzduší. „Tohle je jednoduchý nástroj pro všechny, které stav ovzduší zajímá. Díky SmogAlarmu zjistí, jaké je zrovna ovzduší v reálném čase a na reálném místě. Mohou pak podle toho upravit své chování,“ řekla Ubíková. Vývojář Stanislav Ubík doplnil, že vývoj aplikace trval od první myšlenky po spuštění asi tři měsíce.