Policisté na Ústecku kontrolují hygienické podmínky ubytoven, ale i hledané lidi

Ústí nad Labem - Na Ústecku začala policie s masivní kontrolou ubytoven. Hledá nelegální cizince a zaměřuje se i na kontrolu hygienických norem. Do města se totiž v posledních letech sestěhovaly stovky sociálně slabých, a to nejen z Čech. První kontroly zatím odhalily jen drobné prohřešky. Policisté však mají zkušenosti, že se zde často ukrývají celostátně hledané osoby a obchoduje se zde i s drogami. Majitelé a provozovatelé ubytoven navíc porušují hygienické normy a ubytovávají více lidí, než jim umožňuje kapacita zařízení.

Hlavním předmětem kontroly jsou hygienické podmínky, počty ubytovaných, ale i pátrání po hledaných lidech. Ústecká policie se při kontrolách ubytoven zaměřuje také na dodržování všech zákonů. Právě do ubytoven se totiž v posledních letech sestěhovávají sociálně slabí z celého Česka i ze Slovenska. Ke kontrolám se navíc připojila i ústecká radnice. „Tyto akce jsou převážně zaměřené na kontrolu cizinců v ubytovně, pátrání po osobách a věcech a případně pátrání po výskytu drog,“ vypočítává mluvčí ústecké policie Veronika Hyšplerová. „Při kontrolách se zaměřujeme na veřejný pořádek i na plnění hygienických norem,“ dodává mluvčí ústeckého magistrátu Milan Knotek.

Prakticky všechny ubytovny jsou také terčem kritiky lidí z okolí. Stěžují si na hluk, nepořádek a krádeže. Třeba radnice čtvrti Střekov proto k jedné z nejproblémovějších ubytoven nainstaluje kameru. „Ten prostor bude neustále hlídán a monitorován,“ slibuje střekovský starosta Vlastimil Žáček.  

Radnice volá kvůli přílivu sociálně slabých po změně zákonů. Odezvy se zatím nedočkala. „Pokud bude nejlepším byznysem mít ubytovnu a vybírat nehorázné nájemné za ubytovávání sociálně slabých obyvatel, pak s tím nehneme,“ tvrdí primátor Ústí nad Labem Jan Kubata. „Legislativa by se měla určitě v tomto směru změnit,“ uzavírá starosta Žáček.

Po ubytovnách chce město přistoupit i ke kontrolám soukromých domů. Zde však bude radnice potřebovat spolupráci s majiteli, protože úředníci a policie nemohou jen tak vstoupit do bytů a kontrolovat je. Město se v tomto případě může inspirovat zkušenostmi litvínovské radnice. Ta ve spolupráci s majiteli a dalšími institucemi kontroluje dům po domu a byt po bytě na janovském sídlišti. A kontroly již přinášejí ovoce. Město například odhalilo nelegální vyplácení sociálních dávek a načerno nastěhované rodiny, které již musely Litvínov opustit.