Tachovsko se potýká s rekordní nezaměstnaností

Tachov - Úřady práce po celé republice hlásí v těchto dnech zvýšení počtu nezaměstnaných. V Plzeňském kraji je na tom nejhůř Tachovsko, které se potýká s nejvyšší nezaměstnaností v historii. Průmysl v regionu je totiž úzce provázán s automobilkami, které nemají zakázky. Počet lidí bez práce tak už přesáhl jedenáct procent a stále roste. Zatímco ještě v listopadu vyplácel úřad práce v Tachově na podporu nezaměstnaných 3,5 milionu korun měsíčně, teď už je to 11 milionů.

Na jedno volné místo připadá na Tachovsku skoro 15 nezaměstnaných, někteří obyvatelé už proto uvažují o stěhování: „Žádná práce není, takže se přestěhuji do Pardubic, tam mam zajištěnou práci,“ uvažuje jedna z místních žen. Také ředitel tachovského úřadu práce Jaroslav Stehlík potvrzuje, že takto vážná situace ve městě nikdy nebyla.  

Vázne především odbyt zboží do Německa, na kterém jsou firmy v pohraničí závislé. Před rokem 1990 byla tato oblast prakticky bez průmyslu a po revoluci tam podle slov Jaroslava Stehlíka vznikla jedna velká dílna.

Jen během dneška propustily továrny na Tachovsku dalších zhruba sto padesát lidí a další propouštění připravují. Navíc úřad práce nedávno povolil devíti firmám, že jejich zaměstnanci mohou zůstat doma na šedesáti procentech platu.