Ve Středočeském kraji jsou různé názory na rozdělení peněz z EU

Středočeští starostové kritizují způsob, jakým hodlá hejtman David Rath a nové vedení regionální rady rozdělovat peníze z Evropské Unie. Víc než polovina peněz v letošní takzvané jarní výzvě regionálních operačních programů totiž půjde do zdravotnictví. Starostové říkají, že přesně to se od Davida Ratha očekávalo: peníze z kraje půjdou většinou do zdravotnictví a na ostatní oblasti nezbude.

O penězích, které přijdou do kraje z Evropské unie, rozhoduje Regionální rada v čele s hejtmanem a podle starostů je rozdělila nepoměrně, např. na volnočasové aktivity je určeno 60 milionů korun. Přitom jen ve Slaném by z této částky spotřebovali 30 milionů na rekonstrukci barokní sýpky a to je téměř polovina. Další programy na dotace nebyly vypsány vůbec.

Do zdravotnictví půjde 660 milionů korun, na všechny ostatní položky včetně dopravy zbývá jen 530 milionů. V Panenských Břežanech měli opravovat radnici, ve Slaném zase tři roky připravovali obnovu historického středu města. O dotace na své projekty ale teď žádat nemohou, program revitalizace obcí a měst totiž z tabulky vypadl úplně. „Samozřejmě nám to způsobí velkou komplikaci, na tom tématu pracovalo zhruba 17 architektů. Odvedli ohromující práci, která stála miliony korun,“ uvedl starosta města Slaný Ivo Rubík (ODS). Starosta Panenských Břežan Libor Holík (nez.) doplnil: „Nacpou to do zdravotnictví a my o peníze žádat nemůžeme. Máme je uložené v projektech možná navždy.“ Hejtman Středočeského kraje David Rath však nesouhlasí: „Určitě to není nepoměr, protože na zdravotnictví čerpal Středočeský kraj v minulosti strašně málo, nemocnice jsou v zoufalém stavu.“

Starostové ale upozorňují: jiné oblasti potřebují daleko víc peněz. Libor Holík dodal: „Je tam třeba 60 milionů na komunikace, ale to je výsměch. To je tak na dvě vesnice, možná na tři.“ Hejtman David Rath přesto tvrdí, že není důvod k obavám, obce prý dostanou větší šanci při rozdělování peněz na podzim. Takto kraj peníze na jaro 2009 rozdělit může, v budoucnu by to však mohlo způsobit velké problémy. Na tom se shodují i někteří pracovníci regionálních operačních programů, peníze z EU jsou totiž přesně určeny do jednotlivých oblastí a nelze je mezi nimi převádět.

Dotace se budou rozdělovat až do roku 2013 a do té doby musí být vyčerpány i částky z těch programů, které byly teď zanedbány, jinak bude muset kraj žádat Evropskou komisi o výjimku a pokud komise výjimku neudělí, kraj bude muset peníze vracet.