Organizátoři libereckého šampionátu dolaďují poslední detaily

Liberec - Mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci startuje už za pár hodin a organizátoři proto před oficiálním zahájením dolaďují poslední detaily slavnostního ceremoniálu i sportovních areálů. Šampionát, který stát podpořil více než dvěma miliardami korun, je největší sportovní akcí v České republice a zavítá na něj 600 sportovců z 61 zemí světa.

Pestrý zahajovací ceremoniál bude podle organizačního výboru vypadat skoro jako při zahájení olympiády. V Tipsport aréně už proto druhý den probíhají nejrůznější zkoušky. „Diváci se mohou těšit na laserovou show, která je propojena s bruslením a dalšími exhibicemi. Oficiální část začne kolem osmé hodiny známou vlajkostrádou a nástupem týmů,“ tvrdí mluvčí libereckého šampionátu Zdeněk Soudný.

Diváci se dočkají i vystoupení Karla Gotta a skupiny Deep Purple. Předávání medailí se pak bude odehrávat každý den před libereckou radnicí. Zatím jsou ale v ulicích města k vidění čety uklízející sníh a také policejní hlídky.

Bezpečností opatření v rámci celého šampionátu přijde na 40 milionů korun. Policisté totiž nedohlížejí jen na dopravu, kapsáře nebo zloděje aut. „Bereme veškeré krizové situace a varianty. Od ekologických havárií až po možný teroristický útok,“ vysvětluje Milan Franko ze Severočeské policejní správy.

Do Vesce a Hanychova se dostanou jen místní

Tvrdý režim platí od dnešního dne také pro Vesec a Hanychov, kde se nacházejí sportovní areály. Vjezd tam policie přísně kontroluje. „Do těchto oblastí se dostanou pouze rezidenti a lidé, kteří tam pracují na základě doložení občanského průkazu nebo příslušnosti ke společnosti,“ popisuje manažer dopravní sekce libereckého šampionátu Tomáš Pochop.

Policisté rozmístili po městě celkem 1200 zákazových značek. Kvůli šampionátu tak bude pro auta uzavřena téměř čtvrtina města.