Radnice trápí nedostatek míst ve školkách

Praha – Nedostatek míst ve školkách nutí radnice pražských městských částí přistavovat stávající objekty nebo budovat jednoduché montované stavby. Jsou postaveny za několik týdnů a vyjdou o polovinu levněji než klasické, zděné.

Stavba přenosné školky pro 50 dětí v Uhříněvsi trvala dva měsíce a je postavená stejně jako skladové budovy. Základem je ocelová konstrukce a kolem ní plášť, stála jedenáct a půl milionu korun. „Snažíme se, aby každý developer, každá větší stavební firma, která působí na naší městské části, byla spoluúčastná těmto projektům. To je případ i této školky, ze tří čtvrtin jsou to investice ze soukromých zdrojů,“ uvedl místostarosta Uhříněvsi Martin Turnovský (ODS).

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Jiná montovaná školka, tentokrát ze třinácti unimobuněk, se staví na opačném konci Prahy v Březiněvsi. Radnice musela zvolit rychlé a levné řešení, protože sousední městská část, kam březiněveské děti léta chodily, je najednou začala odmítat. „Ďáblické zastupitelstvo se rozhodlo, že dá přednost pouze dětem z Ďáblic. Tedy ne dětem z Březiněvsi, které se dostaly na druhou kolej, přestože to kdysi dávno byla jakoby společná školka, vybudovaná v akci Z,“ prohlásil starosta Březiněvsi Jiří Haramul (nez.). Březiněvesští jsou přesvědčeni o tom, že Ďáblice nechtějí jejich děti přijímat kvůli skládce komunálního odpadu, jejíž rozšíření březiněveská radnice podporuje a ta ďáblická je zase proti. „Celý severní okraj Prahy válčí desetiletí s nedostatkem  míst. Pokud pan starosta Březiněvsi měl jiné priority a my jsme investice soustředili do školství, pak je to jenom otázka názoru a priorit, ale ne nějakých naschválů,“ namítá však starosta Ďáblic Miloš Růžička (STAN).

Březiněves na montovanou školku získala od magistrátu 17 milionů korun. Kapacita školky bude 50 dětí a radnice už teď plánuje přikoupit další unimobuňky. Rozšíření školky by už ale měli zaplatit developeři, březiněvesští zastupitelé totiž schválili poplatek z každého nově postaveného domu a bytu.