V Mikulově se schyluje ke stavbě kruhových objezdů

Mikulov - Mikulov se konečně dočká dvou kruhových objezdů, které mají řešit neúnosnou dopravní situaci na průtahu směrem na Vídeň. Město na jejich výstavbu získalo sedmimilionovou dotaci z ministerstva financí. Kvůli otálení Ředitelství silnic a dálnic s povolením ale hrozí, že ji město bude muset vrátit, pokud nestihne objezdy postavit do konce roku.

Na průtahu městem se vedení Mikulova chystá postavit dva kruhové objezdy. Se stavbou se ale stále ještě nezačalo – až donedávna chybělo povolení z Ředitelství silnic a dálnic. „Byl tam střet názorů, kdy město Mikulov požaduje kruhové objezdy, sleduje tím zpomalení dopravy, na druhou stranu proti tomu byl argument ŘSD, protože je to silnice 1. třídy a je to hlavní tah na Vídeň. Mohlo by dojít k ohrožení plynulosti jízdy,“ poznamenal starosta Mikulova Rostislav Koštial. „ŘSD preferovalo vybudování obchvatu a teprve pak křižovatek. Jelikož jsme nezískali finance na obchvat, požadovali jsme doplnění technické dokumentace na tyto křižovatky,“ konstatovala mluvčí ŘSD Nina Ledvinová. 

Jednání se ale táhla tři měsíce a Mikulovu teď hrozí, že bude vracet sedmimilionovou dotaci z ministerstva financí, kterou musí vyčerpat do konce roku. „Finišujeme na stavebním povolení a probíhá už výběrové řízení. Téměř zbytečně došlo ke zdržení, které nás dostalo do toho technického presu, kdy to budeme dohánět na konci roku a víme, že je to prosinec, takže nám to může komplikovat počasí,“ podotkl Koštial.

Mikulovem projíždí až 18 tisíc aut denně, v obou inkriminovaných místech navíc do průtahu ústí i vedlejší silnice vedoucí z průmyslových zón. Zklidnění dopravy v Mikulově by přivítali řidiči i chodci. Přejít přes čtyřproudovou silnici je podle nich nejen nebezpečné, ale někdy i téměř nemožné. V místech už několikrát došlo ke smrtelným nehodám.

Reportáž Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)