Nad opuštěným psem v Toužimi se nakonec smilovali kynologové

Toužim - Asi před měsícem se objevila na okraji Branišova u Toužimi fenka německého ovčáka kříženého patrně s malamutem. Místní si myslí, že tu čeká na páníčka, který se jí chtěl zbavit. Lidé na zatoulané zvíře opakovaně upozornili úřad v Toužimi, ale bez výsledku. Právě radnice však může rozhodnout o odchytu psa, respektive o jeho umístění v útulku.

Lidé nevědí, jestli se mají vystresované a vyhládlé fenky bát, nebo ji jenom litovat. „Když tady byla ten týden, sotva stála na nohou. Manželka mi říkala, že kdyby ji někdo zastřelil, je to pro ni lepší, aby se netrápila. Ale je to zvíře, tak jsem k ní chodil a nosil jí jídlo,“ vypravuje Miroslav Gašparovič z Branišova.   

Hned několik místních ČT řeklo, že na opuštěného psa opakovaně upozorňovali policii i městský úřad v Toužimi. Poprvé asi před dvěma týdny. „Volala jsem panu starostovi a ten mi řekl, že ho to nezajímá. Prý odchyt psů není v jeho kompetenci,“ říká obyvatelka Branišova Petra Wiesnerová. „Pan starosta pravdu nemá. O nalezené zvíře je povinen se postarat až do doby, než se majitel najde. V případě, že se nenajde, stává se zvíře majetkem obce,“ vysvětluje ředitelka Krajské veterinární správy v Karlových Varech Mária Slepičková.  

Místní lidé se rozhodli s pomocí profesionálních kynologů odvézt fenku přímo na toužimskou radnici. „Odvezte ho na technické služby, ty se o psa postarají,“ odmítá péči o psa starosta Toužimi Antonín Vávra. „My tady pro tyto případy nemáme vytvořeny podmínky. Nechápu, proč vás sem starosta posílá, tady není psí útulek,“ brání se pracovnice Technických služeb Toužim.   

Nakonec snad případ skončí šťastně. Starosta totiž souhlasil s tím, aby se o psa dočasně postarali kynologové, kteří pomohli s jeho odchycením.