V Hradci obměňují městskou zeleň

Hradec Králové - Magistrát v Hradci Králové zahájil kácení stromů v centru města. Protestovaly proti tomu stovky občanů. Radnice ale argumentuje tím, že stromy jsou nemocné a ohrožují bezpečnost chodců i dopravy. Zároveň ujišťuje obyvatele města, že o zeleň nepřijdou. Přestárlé stromy budou totiž nahrazeny novou výsadbou.

Stromy katalpy trubačovité rostly před krajským soudem v centru Hradce Králové možná 60 let. Teď se do nich zakously motorové pily a město v této lokalitě mění svou tradiční tvář.

Diagnóza odborníků byla neúprosná. „Jsou napadeny dřevokaznými parazitickými houbami, rychle se mění jejich pevnost a pružnost. Toto dřevo je ve třetím stadiu rozkladu a rozpadá se,“ vysvětluje Libor Rak z královéhradeckého magistrátu.   

Proti kácení stromů protestovaly stovky občanů Hradce, včetně soudců krajského soudu. „Teď se kácet může. Rozhodnutí, které vydal odbor životního prostředí královéhradeckého magistrátu, nabylo právní moci. Dokonce se nám podařilo přesvědčit i soudce, kteří proti kácení stromů sepsali petici,“ říká magistrátní mluvčí Václav Svoboda.

Magistrát slibuje za padlé stromy náhradu. „Neznamená to, že zeleň z Hradce zmizí. Na stejném místě by měly být vysazeny nové stromy. Opět to budou katalpy, které budou zhruba dva až dva a půl metru vysoké,“ dodává Václav Svoboda.

Nemocné stromy padnou v Hradci Králové i na labském nábřeží.